Sfârșitul unei epoci: BlackBerry gata de vânzare, posibil pe urmele Palm (Editorial)

1.685 ori
<b>Sfârșitul unei epoci: BlackBerry gata de vânzare, posibil pe urmele Palm (Editorial)</b>în această săptămână am aflat o veste tristă aș putea spune, oficialii companiei BlackBerry confirmând faptul că producătorul canadian e de vânzare, sau în căutare de opțiuni de fuziune. Imediat mi-am amintit de povestea celor de la Palm,...

în această săptămână am aflat o veste tristă aș putea spune, oficialii companiei BlackBerry confirmând faptul că producătorul canadian e de vânzare, sau în căutare de opțiuni de fuziune. Imediat mi-am amintit de povestea celor de la Palm, care au fost înghițiți de către HP și apoi dizolvați în neant.

Palm a însemnat un soi de preistorie a smartphone-urilor, ei definind noțiunea de PDA, iar BlackBerry crea telefoane smart înainte ca acestea să aibă o definiție clară. în această săptămână am citit și câteva știri și statistici furnizate de analiști, care indicau faptul că Windows Phone a trecut în sfârșit pe locul 3, după Android și iOS, BlackBerry pierzând locul pe podiumul sistemelor de operare pentru terminalele mobile.

Dacă mă întrebați pe mine BlackBerry a pierdut foarte mult cu acea bâlbâială între BlackBerry 7/BlackBerry 8 apoi BlackBerry 10 OS și QNX. Toate aceste platforme s-au transformat, convertit și amânat, până ce publicul nu a mai înțeles nimic. Adăugăm aici și un număr mare de terminale ce nu mai suporta update-uri software și avem rețeta dezastrului. Nici măcar un CEO care promitea mult, precum Thorsten Heins nu a schimbat mare lucru.

Nu te poți impune între mamuți ca LG G2 și Galaxy Mega 6.3 sau 5.8 cu un BlackBerry Z10 de 4.2 inch. știu că se pregătește un BlackBerry Z30 aka Aristo aka A10 cu diagonală de 5 inch, dar ceva îmi spune că acest model va fi lansat când deja BlackBerry va aparține de altă companie. Lenovo este într-un soi de pole position pentru achiziție, numele său apărând tot mai des în speculații lansate de analiști și experți.

și Microsoft a circulat drept opțiune la un moment dat, dar gigantul din Redmond sângerează miliarde pe partea de Windows și mai ales Surface și nu cred că vrea să riște o astfel de achiziție. Există și riscul ca Nokia să își piardă încrederea în Microsoft și să încerce să caute și alți parteneri, simțindu-se amenințată de BlackBerry.

Deja Microsoft a câștigat din criza BlackBerry, având drum deschis către podiumul platformelor smartphone. Aveam la un moment dat o teorie că există cineva care sabotează BlackBerry, deoarece prea se înlănțuiau ghinioanele. Numai anul trecut am văzut scandaluri cu angajați BlackBerry beți în avion făcând scandal, oameni care se calcă în picioare în Indonezia pentru telefoane BlackBerry și câțiva mor, apoi scandalul cu picajul serviciilor BlackBerry timp de multe zile.

Toate acestea știrbesc reputația și scad acțiunile companiei. Cel mai grav lucru este că atât terminalele Pre de la Palm, atât WebOS, cât și BlackBerry Z10 și chiar și vechiul QNX de pe PlayBook sunt produse bune. Evident, în prima fază a părut inadmisibil să lansezi o tabletă care să nu aibă propriul mail și alte funcții de bază, ci să acționeze doar ca un companion de handset BlackBerry... Totuși, vă invit să vă uitați cât de interesant era multitasking-ul pe QNX OS și cât de eficient era.

Continuă să mă fascineze faptul că Palm și BlackBerry nu au reușit să se adapteze epocii tabletelor. La nivel teoretic, la nivel de concept, BlackBerry ar fi putut crea o tabletă de 7 inch pe care să o râvnească orice om de afaceri și să o dorească în servietă chiar și președintele Obama, utilizator înrăit de BlackBerry. Ca și la Nokia, există în continuare un miez de fani înrăiți care susțin compania și vor cumpăra următoarele handseturi BlackBerry. știți una dintre motivațiile lor?

Faptul că acești canadieni nu își permit să scoată device-uri cu designuri proaste, neplăcute sau inutile. Compania a preferat să stea pe tușă aproape un an fără telefoane noi, decât să lanseze produse Dead on Arrival. Trebuie să respectăm această abordare, dar totuși ea pare să fi fost păguboasă. E interesantă paralela Palm - BlackBerry. WebOS și QNX au un multitasking excelent, seria Pre și BlackBerry-urile au designuri atractive, dar ambele companii par să se îndrepte în aceeași direcție.

Oare peste 10 ani ne vom mai aminti că a existat BlackBerry? Compania ar putea proceda precum producătorul de jocuri Sega, care obține venituri doar din jocuri și licențe acum, renunțând la console și alte accesorii. BlackBerry ar putea licenția software-ul BlackBerry Messenger și întreaga sa infrastructură de comunicații ar putea fi utilizată contra cost de parteneri. Dar oare vrea BlackBerry să fie o astfel de companie? Voi ce credeți?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×