Zoom-ul optic pe smartphone-uri, un feature pe cale de dispariție!

2.508 ori
<b>Zoom-ul optic pe smartphone-uri, un feature pe cale de dispariție!</b>Telefoanele mobile și zoom-ul optic nu sunt termeni de care să auzim prea des &icirc;n același context. Deși de-a lungul timpului multe telefoane au fost promovate drept &ldquo;camera phones&rdquo;, multora dintre ele le-au lipsit zoom-ul optic,...

Telefoanele mobile și zoom-ul optic nu sunt termeni de care să auzim prea des în același context. Deși de-a lungul timpului multe telefoane au fost promovate drept “camera phones”, multora dintre ele le-au lipsit zoom-ul optic, tehnologie indispensabilă pe camerele dedicate dar foarte rar regăsită pe telefoanele mobile.

Zoom-ul optic implică lentile în mișcare și implicit un modul al camerei foto cu dimensiuni mai generoase, caracteristici care nu s-au împăcat bine cu tendința de a face device-urile cât mai subțiri cu putință. Device-urile cu zoom optic sunt puține iar o bună parte dintre ele arată mai mult a camere foto cu slot SIM decât smartphone-uri.

În lipsa zoom-ului optic producătorii au apelat la dezvoltarea zoom-ului digital. Deși în unele cazuri zoom-ul digital nu-și pierde calitatea atât de mult datorită numărului mare de pixeli ai senzorului, zoom-ul digital tot “decupează” porțiuni din senzor, rezultând o fotografie cu detalii mai puține. Nu recomand folosirea zoom-ului digital decât atunci când este strictă nevoie sau în cazul clipurilor video, apropierea ulterioară fiind mai dificilă în cazul lor.

Nokia N93 și Nokia N93i - Lansate la jumătate de an distanță, N93i păstra design-ul spectaculos al predecesorului dar era mai compact și cu 20 de grame mai ușor. Datorită design-ului, atunci când acesta era deschis pentru a filma sau face fotografii semăna foarte mult cu un recorder video dedicat. Totuși, atunci când acesta era folosit în mod normal, semăna cu un telefon de tip “clamshell” ceva mai butucănos. Revenind capabilitățile foto, ambele versiuni aveau o cameră de 3.15 MP cu semnătura Carl Zeiss și 3x zoom optic. Ambele versiuni erau capabile de înregistrare video la rezoluție 480p la 30 fps, puțin în 2016 dar rezolutie de top în 2006.

Nokia N93i

Samsung W880, S4 Zoom și Galaxy K Zoom - Nu sunt toate modelele cu zoom optic de la Samsung dar sunt probabil cele mai importante. W880 era un feature-phone cu display AMOLED de 3.3 inch, lansat în 2009, printre primele device-uri cu display AMOLED. Zoom-ul optic al camerei de 12 MP era de 3X. S4 Zoom și Galaxy K Zoom sunt device-uri asemănătoare ca aspect dar K Zoom vine cu îmbunătățiri pe partea de specificatii. Ambele au zoom optic 10X, stabilizare optică și flash cu xenon. Problema generală a acestor device-uri este că semănau foarte mult cu o cameră compactă, riscul ca cineva să te întrebe de ce ții camera foto la ureche fiind destul de mare.

Galaxy K Zoom

Asus Zenfone Zoom (ZX550 și ZX551ML) - Foarte asemănătoare cu modele Zenfone obișnuite atât la design-ul frontal cât și la specificații, adevărata noutate a modelelor Zenfone Zoom este regăsită pe spatele device-urilor. Zona dedicată camerei principale are un design care îmi aduce aminte de Nokia Lumia 1020. Ambele modele vin cu camere de 13 MP, 3x zoom optic, autofocus ajutat de laser și stabilizare optică. Noutatea în lumea smartphone-urilor cu zoom optic adusă de aceste modele este amplasarea longitudinală a elementelor optice. Astfel a fost posibil zoom-ul optic într-un device relativ subțire (12 mm) fără ca device-ul să aibe părți în mișcare la exterior. Tipul acesta de așezare a elementelor optice l-am văzut și la camerele compacte rezistente la apă și praf.

Asus Zenfone Zoom

Mai mult ca sigur nu o să vedem smartphone-uri cu zoom optic la ordinea zilei, probabil că nici smartphone-uri axate pe camera foto cu zoom optic nu o să vedem prea multe în viitorul apropiat. Este important că cineva (Asus) prezintă interes în dezvoltarea acestei tehnologii fără a face device-uri care să semene mai mult cu o cameră foto decât cu un smartphone.

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×