Huawei anunţă HarmonyOS, fostul HongMeng şi posibilul înlocuitor de Android: scalabilitate, open source, fără root, extra securitate

1.957 ori
<b>Huawei anunţă HarmonyOS, fostul HongMeng şi posibilul înlocuitor de Android: scalabilitate, open source, fără root, extra securitate</b>9 august pare să fie Ziua Z pentru Huawei, ziua în care îşi declară independenţa într-un fel. Asta pentru că firma chineză tocmai a anunţat propria platforma software, Harmony OS, cunoscută o perioadă şi ca HongMeng OS sau Ark OS. Debutul a venit în..

9 august pare să fie Ziua Z pentru Huawei, ziua în care îşi declară independenţa într-un fel. Asta pentru că firma chineză tocmai a anunţat propria platforma software, Harmony OS, cunoscută o perioadă şi ca HongMeng OS sau Ark OS. Debutul a venit în cadrul conferinţei HDC 2019 din Chian şi avem toate detaliile mai jos.

Posibilul înlocuitor de Android este rodul a mulţi ani de muncă, proiectul fiind început cu o vreme bună înainte ca Trump să treacă Huawei pe lista neagră. Nouă platforma este bazată pe un microkernel, ca şi Google Fuchsia OS şi nu se bazează aşa mult pe kernel Linux precum Android spre exemplu. Aşa cum aflasem şi din scăpările trecute, acest OS este gândit pentru o mare varietate de sisteme, urmând să ruleze pe PC-uri, ceasuri inteligente, tablete, telefoane şi chiar automobile, boxe inteligente şi echipamente telecom.

Huawei HarmonyOS

Huawei a creat o platformă scalabilă, foarte sigură şi versatilă în lucrul cu resurse, asta că poate rula pe sisteme cu doar câţiva KB de RAM, dar şi pe unele cu sute de GB de RAM. Harmony OS poate rula aplicaţii create pentru Android, Linux şi HTML5, iar Huawei oferă acces la ARK Compiler, pentru a compila codul din multiple limbaje de programare şi a porta mai uşor aplicaţii.

Evident este pus la dispoziţie şi un SDK pentru dezvoltatori. E interesant şi că Huawei a subliniat că nu va fi oferit acces la root, acesta fiind considerat un risc la capitolul securitate. Huawei insistă că acesta este un OS future-proof, o platformă open source gândită mai mult ca rival pentru Fuchsia decât pentru Android. Avantajul unui microkernel este că este protejat prin izolarea de kernel-uri externe. Sistemul foloseşte o verificare formală, o modalitate matematică pentru a găsi vulnerabilităţi, care nu e prezentă pe Android spre exemplu.

Huawei s-a ocupat şi de latență şi ştiu că deja erau teasere ce afirmau că HarmonyOS este mai rapid decât iOS şi Android. Secretul este un "Deterministic Latency Engine", care va aloca resursele mai bine folosind o analiză în timp real şi un engine de predicţie. Practic la modul de explicaţie simplist aplicaţiile nu mai stau la coada acum. Android foloseşte Kernel Linux şi Completely Fair Scheduler, adică un soi de timeline cu viitoare aplicaţii şi task-uri, urmând să distribuie resursele în mod mai puţin eficient.

Oficialii Huawei afirmă că Harmony OS se află în dezvoltare din 2017 şi în prima fază va ajunge pe ecrane inteligente şi produse din gama Smart Display.

Primul release e încă bazat pe kernel Linux şi kernel Lite OS de la Huawei, dar varianta 2.0 din 2020 va fi doar cu microkernel-ul cel nou, deci de abia atunci îşi va arăta potenţialul HarmonyOS. Am remarcat un lucru interesant şi anume că Huawei a făcut tot posibilul să menţioneze smartphone-urile la prezentarea „aş”, pentru a nu aliena partenerii, mai ales pe Google.

HarmonyOS Ecosystem

E clar faptul că acest OS va rula pe orice device, inclusiv smartphone-uri, dar în aceste vremuri nesigure, Huawei preferă să joace precaut. HarmonyOS este aici şi deja au apărut zvonuri că ar veni pe Huawei Mate 30 Lite, sau mai bine zis o versiune a sa branduită Honor. O nouă pagină din istoria Huawei se scrie şi sincer am văzut deja câteva avantaje la acest OS faţă de Android, dacă se confirmă tot ce a promis compania chineză.

Rămâne să vedem de abia la anul varianta finală şi în ce măsură se compară cu Android, iOS, Tizen sau chiar Windows. Nu știm încă ce să credem legat abordarea fără root, cu „extra securitate” şi scalabilitatea platformei, cert e că fiind Opens Source, poate genera atenție. Să vedem şi cum va sta cu ecosistemul...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×