România, facem și noi o tabletă?!

2.767 ori
<b>România, facem și noi o tabletă?!</b>în ultima vreme mi-au trecut destule terminale Allview prin mână și la fiecare semnalare a unui defect al acestor produse observ apariția unor viteji neaoși, care se bat cu pumnul în piept că ar fi bine să susținem un "terminal produs în...

în ultima vreme mi-au trecut destule terminale Allview prin mână și la fiecare semnalare a unui defect al acestor produse observ apariția unor viteji neaoși, care se bat cu pumnul în piept că ar fi bine să susținem un "terminal produs în România". E bizar că unii suferă de orbire involuntară și refuza să vadă faptul că tabletele Allview sunt modele rebranduite produse în China de companii că EKEN sau Malata. La fel se poate spune despre produsele Evolio și E-boda.

și nu pot să nu mă întreb: România, putem și noi să producem o tabletă? Am avut o fabrică mare de electronice la Cluj, la Jucu, deci avem expertiză și know how-ul lăsat în urmă de Nokia. E drept că ei nu au produs tablete la noi, dar bazele unei astfel de afaceri sunt puse. E nevoie de o fabrică, de componente, de ingineri (pe care îi găsim din plin, deoarece Politehnica e prolifica), de muncitori (iar găsiți ușor) și de un ajutor de la stat, pentru a pune compania pe picioare. și chiar dacă ar începe mâine producția de tablete ROMANEșTI, atenție, nu rebranduite, avem nevoie de ceva uriaș: garanția calității.

Nu am găsit până acum un terminal ieftin made în China fără probleme, majoritatea când vine vorba de baterie/încărcare/lag. și asta se aplică și la tabletele rebranduite romanești. Investiția ar fi uriașă, achiziția de componente ar costa, la fel și linia de asamblare, dar de îndată ce ar ieși prima tabletă și ar câștiga un oarecare renume, ar veni și profitul. Observați ce spun toți cei care cumpără iPad-ul? îl cumpăra pentru că sunt siguri de calitate. Cei care cumpără o tabletă românească? "E ieftină și poate ține loc de tableta scumpă".

Nu am pretenția ca o firmă românească să se ridice din anonimat peste noapte și să devină noul Samsung. Am în continuare încredere în Allview, Evolio și E-boda și sunt convins că într-un viitor mai îndepărtat sau apropiat vor folosi profiturile pentru a îndrăzni să pornească producția proprie de tablete, dar mai avem până acolo... E nevoie de un vizionar, de un tech evangelist, de o persoană cu fonduri foarte mari și gata să riște foarte mult și e nevoie de contracte avantajoase cu operatorii. Poate de patronul unui retailer gigant ca Flanco, Altex sau Emag? Uitați-vă cum la operatorii locali nu găsim tabletele Allview la abonament, ceea ce e cel puțin ciudat.

îndrăznesc să spun că dacă prima tabletă românească ar avea chiar și un design eșuat, dar ar FUNCȚIONA bine, nu ar avea probleme cu bateria și ar avea un display IPS cu rezoluție de 1280 x 800 cu luminozitate bună, atunci produsul ar avea succes. Uitați-vă cum trec unii peste faptul că Toshiba Thrive sau Huawei MediaPad sunt tablete urâte și groase. și asta pentru că sunt ieftine și au livrat parțial din funcțiile și dotările promise. E drept că ambele au la rândul lor probleme, dar sunt dovada că nu designul face totul.

Nu trebuie să cădem nici în capcana unui design superb, o tabletă ultraslim, cu un CPU single core din 2010 înăuntru. Consider că se poate renunța lejer la camera din spatele tabletei, oricum nu am întâlnit tableta românească dotată cu o cameră care să mă mulțumească până acum. Aș dori și includerea conectivității 3G și nu mereu promisiunea că "merge" cu dongle. Bluetooth-ul și WiFi-ul trebuie să fie default, ca și Google Play Store, iar lagul trebuie să fie străin de acest device. și rețineți aici cer chestii de bun simț, nu absurdități!

Apoi începem să ne gândim la "luxul" de a avea 16 GB memorie internă, 1 GB RAM DDR3 (multe tablete au deja), ecran IPS, baterie de 8000+ mAh, NFC poate și eventual și port full USB. Repet: nu am absolut nici o problemă cu firmele romanești care își vând produsele, dar am o problemă cu cei care le numesc "Made în România". Atunci când va exista un astfel de terminal produs pe plaiurile noastre, voi fi primul care să îl disec în detaliu și dacă va fi de calitate mă voi declara un roman fericit. Voi ce ați vrea de la prima tabletă made în România?

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×