Privim cu interes fiecare teardown şi disecţie pe care le realizează iFixit sau JerryRigEverything odată cu apariţia unui produs nou, pentru că ne indică gradul de uşurinţă de reparare al unui produs. Aparent acest concept va trece dincolo de nivelul de hobby, devenind cerinţă la nivel european.
Astfel, Parlamentul European a aprobat recent recomandările ca marile companii să facă terminalele mai uşor de reparat şi să adauge şi etichete cu scoruri pentru uşurinţa de reparare. Toate în stilul celor de la iFixit, care deschid telefoanele, tabletele şi uneori şi laptop-uri şi la final acordă scoruri de la 1 la 10 pentru uşurinţa de reparare. Cu cât e mai uşor de reparat produsul, cu atât scorul e mai mare. De obicei se pierd puncte dacă e folosit prea mult adeziv, dacă există riscul de daune fatale ale componentelor la deschidere şi aşa mai departe.
Era o vreme când nici nivelul de SAR nu era obligatoriu de afișat şi iată că acum ne-am obişnuit cu acest lucru drept standard pe eticheta unui produs. Pe viitor am putea să ne evaluăm achiziţiile după acest concept de lejeritate a service-ului. Parlamentul European doreşte ca bateriile sau LED-urile, componentele de bază să fie mai uşor de scos şi înlocuit. Se merge tot mai mult pe un design modular, fără abuz de lipici şi cu şuruburi uşor de scos.
E drept că Apple o să aibă mereu scoruri mici, pentru că terminalele lor sunt ceva mai greu de deschis şi bateria nu e menită pentru a fi înlocuită prea uşor.