Ce șanse mai are RIM să scape de faliment?

1.488 ori
<b>Ce șanse mai are RIM să scape de faliment?</b>Știu că situația lor nu este prea roz în acest moment, dar nu se poate spune că au intrat cu ambele picioare în groapă. Evoluția de pe piața smartphone-urilor din ultima perioadă - 2 - 3 ani de zile - i-a prins fără o strategie adecvată și...

Știu că situația lor nu este prea roz în acest moment, dar nu se poate spune că au intrat cu ambele picioare în groapă. Evoluția de pe piața smartphone-urilor din ultima perioadă - 2 - 3 ani de zile - i-a prins fără o strategie adecvată și mișcările greșite din trecut când au ignorat succesul înregistrat de iPhone & Android se văd în prezent.

Se apropie rezultate dezastruoase. Tableta lor este acum la un preț de nimic și continuă să o livreze, deși nu știu dacă mai câștigă ceva din vânzarea propriu-zisă. în SUA costă 249 dolari. Oferă un hardware puternic, dar funcționează cu BlackBerry Tablet OS care nu are prea multe aplicații și pe viitor s-a promis portarea lui BlackBerry 10, abia din a 2-a parte a anului. Au vândut 11 milioane de smartphone-uri, cădere drastică față de trimestrul trecut.

Și ca să răspund la întrebarea din titlu - șansele sunt nule, zero. Mi-aș dori să văd o luptă între mai multe companii în piața de telefonie mobilă, o ofertă cât mai largă, sisteme de operare bine puse la punct, dar RIM nu-și are locul aici. Au pierdut lupta din cauză că la nivel de vârf nu s-a aflat o echipă care să stie să conducă, să aibă o viziune de ansamblu și să aibă o oarecare capacitate de predicție. RIM s-a dovedit un colos incapabil să se adapteze din mers la cerințele pieței.

La capitolul software sunt în urma Android, iOS și nici nu au resursele Microsoft ca să atragă dezvoltatori de aplicații către sistemul lor de operare. RIM și brandul BlackBerry sunt legate de vremea apusă a telefoanelor inteligente, când o tastatură qwerty fizică era must have în scrierea de mesaje și pentru redactat mailuri. Acum prin iPhone 4S poți face un to-do-list cu Siri, iar Google lucrează intensiv pentru o soluție similară în Android. Numărul de aplicații a ajuns la peste 400.000 în Google Play și aproape de 600.000 în App Store. RIM nici nu cred că are mai mult de 10.000 de aplicații în marketul său.

Singura companie care-și mai poate încerca norocul pe piața sistemelor de operare mobile este Samsung. Un colos din Coreea de Sud care are ambiții consistente. Vor porni o uriașă campanie de marketing pentru Tizen OS. Punctul lor forte este dat de resursele grupului și faptul că pot face și hardware-ul, plusează cu celebrele ecrane de tip AMOLED - ajunse la generația a treia.

RIM nu cred că va ajunge la falimentul propriu-zis ci mai degrabă va fi achiziționată de un alt gigant din it. Sunt multe brevete în joc. Se așteaptă doar un moment propice, să mai scadă acțiunile ca prețul să nu fie prea piperat - cum și-a luat o mică țeapă Google cu Motorola pentru care a plătit mai mult decât făcea. Microsoft dovedește că știe să aștepte, sau cine știe, nu m-aș mira ca Samsung să facă pasul. Și-ar consolida portofoliul de patente, deși ar fi o achiziție ilogică și nu știu cât ar putea folosi din know-how-ul RIM pe partea de sisteme de operare când ei nu au fost în stare să creeze nimic ieșit din comun în ultima perioadă.

Gama lor se dorește a fi universală, dar niciodată nu au produs un smartphone ieftin cu adevărat. Nici măcar la design nu au inovat mai nimic și dacă aduci un BlackBerry de acum 3 - 4 ani și îl pui lângă unul nou, vei vedea că rețeta doar a fost ușor rafinată. Nokia este în aceeași cădere drastică, dar observ că se zbat. Au intrat în alianță cu Microsoft, pregătesc smartphone-urile cu un MeeGo lite, Series 40 și Nokia Belle sunt tot în ograda finlandezilor. De ei citești în fiecare zi că fac câte ceva, RIM vegetează și nu aduce mai nimic nou. Nu se vede lupta pentru supraviețuire.

2012 va fi anul în care se va vedea dacă RIM ori se va vinde, ori va intra pe o pantă descendentă radical. BlackBerry 10 nu cred că va impresiona din niciun punct de vedere. Gândiți-vă cu cine va intra în luptă: Windows Phone 8: Apollo, Android 5.0, iOS 6.0.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×