Fabrica Nokia din Romania se deschide, fabrica din Germania se inchide

1.674 ori
<b>Fabrica Nokia din Romania se deschide, fabrica din Germania se inchide</b>Dupa ce ieri va informam in legatura cu dublarea numarului de locuri de munca de la fabrica Nokia din Jucu, judetul Cluj, astazi aflam ca producatorul finlandez va renunta la fabrica sa din Germania (Bochum) in favoarea celei din Romania. Decizia va duce...

Dupa ce ieri va informam in legatura cu dublarea numarului de locuri de munca de la fabrica Nokia din Jucu, judetul Cluj, astazi aflam ca producatorul finlandez va renunta la fabrica sa din Germania (Bochum) in favoarea celei din Romania.

Decizia va duce la aproximativ 2300 de concedieri, avand in vedere ca Nokia a decis sa produca terminale la costuri reduse, folosind mana de munca autohtona. Nokia si-a motivat alegerea mentionand faptul ca fabrica din Bochum nu era destul de competitiva, recunoscand ca aceasta decizie este dura dar necesara. Totul se reduce la "cost-effectiveness", la urma urmei... De ce ar plati compania finlandeza angajati germani pentru a produce telefoane mobile, cand poate plati angajati romani cu jumatate de salariu?

O politica similara este folosita si in India si China, unde salariile ajung si la 100 de dolari, chiar si in cadrul marilor companii ca HP sau Microsoft. Evident, anti-corporatistii ar putea arata cu degetul, numind acest proces "exploatare", dar exista o linie fina intre o strategie bine pusa la punct de salarizare si eficacitate a costurilor si folosirea "mainii de lucru ieftine". Va reamintim ca la ora actuala sunt puse la dispozitie 1000 de locuri de munca la fabrica Nokia din judetul Cluj, cu salarii in jurul a 200 de euro.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×