Ghidul sistemelor de operare pentru telefoane mobile

2.440 ori
<b>Ghidul sistemelor de operare pentru telefoane mobile</b>Gizmodo ne ghideaza astazi prin lumea complicata a sistemelor de operare pentru telefoane mobile/smartphone-uri, indicandu-ne avantajele si dezavantajele fiecarui OS. Sa aruncam o privire asupra motivelor pentru care am dorit un T-Mobile G1, sau asupra...

Gizmodo ne ghideaza astazi prin lumea complicata a sistemelor de operare pentru telefoane mobile/smartphone-uri, indicandu-ne avantajele si dezavantajele fiecarui OS. Sa aruncam o privire asupra motivelor pentru care am dorit un T-Mobile G1, sau asupra celor pentru care inca pastram HTC-ul vechi si nu luam in calcul achizitionarea unui Palm.

Google Android

Nou-venitul OS al celor de la Google, Android este o platforma open source bazata pe Linux si destinata conectarii permanente la Internet. Punctul sau forte este faptul ca nu exista limitari ale aplicatiilor cu care lucreaza developerii, care au primit mana libera de la Google. Astfel, vom vedea cele mai inovatoare si puternice apps-uri pe aceasta platforma, profitand din plin de touchscreen, QWERTY si orice dotare hardware.

Exista si dezavantaje ale acestui OS, cum sunt problemele platformei, gen lipsa functiilor business, care vor fi rezolvate destul de curand de catre developeri. Un mare handicap fata de Windows Mobile.

BlackBerry (RIM)

BlackBerry

OS-ul BlackBerry este foarte utilizat in mediul business, in special de catre corporatii, datorita suportului pentru Exchange si a nivelului ridicat de securitate. Cea mai noua versiune a acestui sistem de operare este adaptata pentru un terminal cu touchscreen, BlackBerry Storm. Cel mai bun email este  suportat pe acest OS, probabil si motivul pentru care BlackBerry-urile se vand mai bine decat handseturile Windows Mobile. Din pacate, sistemul de operare produs de RIM este total inchis, iar browserul sau este patetic, plus ca aplicatiile media nu sunt deloc atractive.

iPhone OS X (Apple)

Apple iPhone

iPhone ruleaza o versiune de baza a lui Mac OS X, care ofera un super-browser, cel mai bun din industria mobila, Safari. In plus, interfata sa este extrem de prietenoasa, o experienta multitouch excelenta. Functia sa cea mai importanta este suportul pentru aplicatii third party, iar de mentionat este si aplicatia iPod inclusa pe iPhone.

La capitolul defecte se afla lipsa unor functii de baza, prezente chiar si pe cele mai low end telefoane: MMS, copy/paste, in vreme ce functiile corporate si emailul nu se ridica la inaltimea standardelor BlackBerry. In plus, utilizatorii resimt si controlul strict Apple asupra handsetului si aplicatiilor...

Windows Mobile (Microsoft)

Windows Mobile

Avantajul lui Windows Mobile, este ca el e suportat pe numeroase terminale mobile, fie ele cu touchscreen sau nu, dar functiile sale sunt adresate mai degraba cunoscatorilor, decat unei persoane care tocmai a cumparat primul smartphone din viata sa. Miezul acestui OS este corporate, reprezentantii sai de exceptie fiind HTC Touch HD si Sony Ericsson XPERIA X1. Aplicatiile business exceleaza, handseturile rivalizand cu cele BlackBerry, dar deocamdata sunt depasite de acestea la vanzari.

WM are si defecte, de obicei interfata total nesatisfacatoare, mai ales pentru experientele touch, plus ca la capitolul media telefoanele ce ruleaza acest OS stau foarte prost. Nici browserul nu face cinste unuia dintre cele mai vechi sisteme de operare de pe telefoanele mobile.

Palm Garnet

Palm Garnet

OS-ul celor de la Palm este destinat incepatorilor, el fiind usor de utilizat si prezent pe terminale ultra-ieftine, in genul lui Centro. Totusi, lookul sau aminteste de anii '90 mai degraba decat de era touchscreen. Practic, acest OS este mort, terminalele Palm mai scumpe folosind deja Windows Mobile.

Symbian (Nokia)

Nokia Symbian

Symbian este cea mai populara platforma pentru smartphone-uri din lume, cea mai proeminenta varianta a sa fiind S60. Comunitatea sa de developeri este enorma, iar functiile sale sunt diversificate (email performant, web, calendar), toate intr-un pachet mai usor de utilizat decat cel Windows Mobile (o interfata de calitate).

Problemele sale sunt reprezentate de faptul ca utilizatorului ii ia ceva timp sa se obinuiasca cu Symbian, daca tocmai a renuntat la Windows Mobile sau iPhone OS X. In plus, daca nu folositi un smartphone ultimul racnet, lag-ul OS-ului va fi la ordinea zilei.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×