Google, Mozilla si Opera prezinta un nou format video web, WebM, rival pentru H.264

2.134 ori
<b>Google, Mozilla si Opera prezinta un nou format video web, WebM, rival pentru H.264</b>In cadrul evenimentului Google I/O, gigantul motoarelor de cautare, in colaborare cu Mozilla si Opera a prezentat un nou codec video, complet open source si gratuit, pe numele sau WebM. Acesta este un rival pentru H.264 si aflam ca WebM poate rula in...

In cadrul evenimentului Google I/O, gigantul motoarelor de cautare, in colaborare cu Mozilla si Opera a prezentat un nou codec video, complet open source si gratuit, pe numele sau WebM. Acesta este un rival pentru H.264 si aflam ca WebM poate rula in browserele HTML5, fara a fi nevoie de Flash.

Se pare ca YouTube isi updateaza deja clipurile video pentru acest format, iar Apple are toate motivele sa se bucure de aceasta trecere, deoarece ea este inca o lovitura pentru Adobe si Flash. Deocamdata, gigantul din Cupertino foloseste H.264 pe terminalele sale (iPad si iPhone), codecul fiind excelent, rapid si neconsumand multe resurse.

Singura problema cu H.264 este faptul ca el este detinut de consortiul MPEG-LA, care intentioneaza sa taxeze utilizarea codecului din 2015. Amenintarea cu plata licentelor pentru aceasta solutie a dus la dezvoltarea lui WebM, bazat pe V8, o tehnologie creata de Google dupa achizitionarea firmei On2 Technologies.

Proiectul WebM include codecul video V8 si codecul audio Vorbis, plus extensii de fisiere si multe altele. Orice player video il poate adopta, inclusiv Flash, ba chiar aflam ca Adobe este printre partenerii proiectului. Chrome, Firefox si Opera vor suporta WebM, deci asistam la scrierea istoriei in domeniul web video.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×