Guvernul roman a ajutat Nokia cu 30 de milioane de euro?

1.034 ori
<b>Guvernul roman a ajutat Nokia cu 30 de milioane de euro?</b>Guvernul roman este suspectat de catre Comisia Europeana ca ar fi acordat companiei Nokia ajutoare de stat de 30 de milioane de euro, dupa cum informeaza hotnews.ro. Hotnews a intrat in posesia unei scrisori expediate de catre Comisia Europeana, in care...

Guvernul roman este suspectat de catre Comisia Europeana ca ar fi acordat companiei Nokia ajutoare de stat de 30 de milioane de euro, dupa cum informeaza hotnews.ro.

Hotnews a intrat in posesia unei scrisori expediate de catre Comisia Europeana, in care Robert Hankin, reprezentantul Directiei Generale de Concurenta intreaba daca ajutorul primit de catre finlandezi este cu adevarat de 30 de milioane de euro. In cazul in care acest zvon ar fi adevarat, statul roman ar incalca regulile UE care fac referire la concurenta. Aceste reguli afirma ca statele membre nu trebuie sa ofere facilitati companiilor private. Se pare ca Romania ar fi oferit o serie de facilitati companiei finlandeze, pentru a o atrage la Jucu si pentru a initia proiectul de construire a fabricii.

Autoritatile autohtone raspund Comisiei Europene, afirmand ca facilitatile sunt de fapt acordate Parcului industrial Tetarom III, unde se afla fabrica Nokia. Totusi, acest parc nu exista pana la sosirea reprezentantilor companiei in Romania. Guvernul roman a pus la dispozitie terenul companiei finlandeze, asigurandu-i si utilitati, toate acestea necesitand o investitie de 33 de milioane de uero. Astfel, Nokia a beneficiat de teren GRATUIT si de utilitati (apa, curent, gaz, drumuri de acces), care au costat zeci de milioane de euro.

Conform contractului autoritatilor locale cu Nokia, terenul de la Jucu este doar cesionat companiei, iar finlandezii vor plati o taxa de cesiune (la un moment dat). In cazul in care Nokia cumpara terenul, ei vor plati contravaloarea sa, dar doar dupa ce vor investi cel putin 15% din totalul sumei planificate pentru intregul proiect. Intre timp pretul terenurilor de la Jucu a crescut enorm, de la 2.5 euro la peste 50 de euro. Ce parere aveti despre afacerea Nokia, avand in vedere ca intregul scandal este doar inca un motiv pentru ca Romania sa fie aratata cu degetul?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×