Mini panouri solare sub display - iată o metodă de alimentare a telefonului prin lumina rispită de ecrane OLED

Autor:  | Publicat în:  Tehnologie 1.795 ori
<b>Mini panouri solare sub display - iată o metodă de alimentare a telefonului prin lumina rispită de ecrane OLED</b>Un cercetător de la Centrul Londonez de Nanotehnologie a realizat o descoperire interesantă: putem obține o sursă în plus de energie folosind lumina risipită de ecranul OLED al unui smartphone. Arman Ahnood, cercetătorul în cauză a reușit să...

Un cercetător de la Centrul Londonez de Nanotehnologie a realizat o descoperire interesantă: putem obține o sursă în plus de energie folosind lumina risipită de ecranul OLED al unui smartphone. Arman Ahnood, cercetătorul în cauză a reușit să încorporeze câteva celule fotovoltaice (imaginați-vă mini panouri solare) în spatele unui display de telefon mobil.

Acestea vor captura lumina produsă de ecran, cu mențiunea că de obicei un panou OLED de handset proiectează doar 36% din lumină afară, iar restul este risipit. Acest rest poate fi capturat de celulele fotovoltaice și transformat în energie gratuită pentru funcționarea telefonului. Celulele sunt încorporate sub ecran sub forma unei pelicule subțiri, deci nu modifica în vreun fel designul handsetului. Deocamdată problema acestui sistem este eficienta, de doar 11%.

Celulele fotovoltaice comerciale ajung și la 30%, deci mai este de lucrat și experimentat cu diferite materiale și designuri. Scopul cercetătorilor este de a atinge o eficiență de până la 90%, extinzând astfel durata de viață a bateriei telefonului cu câteva ore. în acest moment, pentru un smartphone cu ecran de 3.7 inch obține cam 5 miliwatt, o sutime din cât consuma un telefon modern. Extinzând totuși ideea de alimentare pe bază de iluminare și folosind și energia solară, poate că device-urile viitorului vor avea baterii mai eficiente și mai nepoluante.

❗ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×