Nokia 808 Pureview nu mai face faţă cerinţelor moderne de optică, conform testelor DxOMark

2.033 ori
<b>Nokia 808 Pureview nu mai face faţă cerinţelor moderne de optică, conform testelor DxOMark</b>De fiecare dată când apare vreun cameraphone sau tentativă de cameraphone pe piaţa smartphone, îl amintim pe Nokia 808 Pureview ca etalon. Problema e că vorbim din amintiri de acum 7 ani, când apărea telefonul cu Symbian

De fiecare dată când apare vreun cameraphone sau tentativă de cameraphone pe piaţa smartphone, îl amintim pe Nokia 808 Pureview ca etalon. Problema e că vorbim din amintiri de acum 7 ani, când apărea telefonul cu Symbian şi cameră de 41 de megapixeli. Nimeni nu mai are aşa ceva la îndemână pentru un test actual. Nimeni, în afară de DxOMark, care a testat recent telefonul pentru a afla dacă se ţine bine sau nu.

Nokia 808 PureView

Scorul atins de acest clasic este doar 61 de puncte, aproape de 2 ori mai puţin decât Huawei P30 Pro. Şi asta deşi telefonul are în spate o cameră de 41 de megapixeli, cu optică Carl Zeiss, zoom lossless 4X şi bliţ Xenon. Senzorul de mari dimensiuni vine cu plusuri, evident, precum faptul că avem detalii generoase, cel puţin pe hârtie.

La capitolul bile albe se află expunerea bine calibrată, culorile plăcute în condiţii de iluminare bună, dar autofocalizarea lentă omoară experienţa. Senzorul mare scapă de zgomot, dar apare un "Luminance Noise", care se vede în zonele mai colorate. Expunerile lungi pot provoca probleme, iar cadrele ies sub-expuse în condiţii low light.

Nokia 808 PureView

La filmare telefonul are puţin zgomot, dar autofocalizarea lentă şi lipsa de stabilizare îi trag scorul în jos serios. Nokia 808 Pureview oferă o saturare bună a culorilor la exterior, dar apare o nuanţă albăstrie puternică, iar în low light o nuanţă galbenă sau verde. Sunt şi efecte de flare la fotografiile realizate pe soare puternic, lăsând un soi de "dâre" de lumină în cadru şi o nuanţă cyan la apă şi cer.

Nokia 808 PureView

Bliţul e probabil singurul aspect total lăudat de DxOMark, dar culmea e că zoom-ul nu mai impresionează în ziua de azi, deşi în 2012 eram uimiţi de ce putea acest telefon cu zoom digital de pe Tâmpa în Braşov realizat de colegul Alex. Bokeh practic nici nu exista atunci, decât sub o formă arhaică, dar care arată destul de natural. Nu se compară cu avem pe flagship-urile actuale totuşi.

Cu un scor de 60 la foto şi 65 la video, telefonul nu a îmbătrânit aşa frumos cum credeam. Autofocalizarea lentă şi dynamic range-ul limitat îl trag în jos serios, dar şi vignetarea la soare.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×