Nokia și Microsoft - la Început de drum

Autor:  | Publicat în:  Nokia 1.775 ori
<b>Nokia și Microsoft - la Început de drum</b>Analiza pornește de la două comunicate de presă legate de rezultatele financiare ale consorțiului finlandez în prima trimestru din 2011 și al doilea cu referire la semnarea unui acord definitiv cu Microsoft. Schimbările în cadrul Nokia au venit de...

Analiza pornește de la două comunicate de presă legate de rezultatele financiare ale consorțiului finlandez în prima trimestru din 2011 și al doilea cu referire la semnarea unui acord definitiv cu Microsoft.

Schimbările în cadrul Nokia au venit de anul trecut, de când a fost numit un nou CEO în persoana lui Stephen Elop. în 2010, Nokia avea două alternative.

  1. Să dezvolte în continuare platforma Symbian și ulterior să treacă la nivel de smartphone și tablete pe MeeGo, iar Series 40 pentru zona entry level. Erau necesare resurse imense.
  2. Abordarea unui alt sistem de operare mobil. Alternativa era Android (iOS ieșea din calcul - Apple are o altă filozofie vizavi de ecosistemul său) și viitorul Windows Phone 7 aflat la nivel de dezvoltare.

Inițial au ales varianta 1 și a apărut Symbian S^3, dar vânzările au continuat să decadă la nivelul telefoanelor inteligente de top sub avalanșa armadei Android și a telefonului iPhone 4 de la Apple.

Au mutat decisiv în februarie 2011 când au ales ca partener pe Microsoft și Windows Phone 7 ca sistem de operare primar pentru zona de top.

Microsoft a izbutit în 2010, să lanseze la apă - în sens figurat - un sistem de operare mobil botezat Windows Phone 7 și s-a pornit de la zero neținându-se cont de experiența acumulată cu Windows Mobile. HTC, Samsung și LG au adus peste 10 telefoane la lansarea oficială a noului ecosistem. Vânzările nu au fost tocmai la nivelul așteptat și erau în căutarea unui partener strategic exclusivist - ambițiile Microsoft în domeniu sunt uriașe. HTC sau Samsung nu aveau cum să renunțe la expertiza acumulată pe Android și mai ales că vânzările terminalelor Android erau pe val. Microsoft căuta un partener care să ducă Windows Phone 7 și pe terminale mai ieftine - o cheie a succesului Android din ultimul an și Nokia conduce autoritar în zona entry level și middle-level.

Am testat WP7 pe HTC 7 Mozart - scuze de multitudinea de 7 - și m-a impresionat prin viteză și originalitate. Mai trebuie lucrat la interfață, însă sunt pe drumul cel bun.

Alianța cu Nokia anunțată la MWC Barcelona a venit ca o mânușă. Viitorul este pe zona de mobile - telefoane și tablete și Microsoft și Nokia printr-o sinergie de servicii și resurse trebuie să izbândească, altă finalizare nu poate fi luată în calcul când sunt cumulate miliarde de euro în cercetare și dezvoltare.

Succesul va veni și din zona de aplicații: calitate și cantitate. iOS are peste 300.000 de aplicații, Android a depășit pragul de 200.000 în Android Market. Windows Phone 7 Marketplace într-un timp record a atins pragul de 10.000.

La o enumerare succintă cele mai cunoscute sisteme de operare de telefoanele mobile și tablete sunt iOS, Android, Windows Phone 7, Bada, Symbian, BlackBerry, MeeGo și Maemo 5. Dintre toate vor rămâne două său maxim trei: iOS, Android și WP7.

Acordul dintre Nokia și Microsoft are 4 puncte strategice și le aveți enumerate precum sunt precizate în comunicatul de presă:

  1. Nokia va livra servicii de cartografie, navigație și anumite servicii bazate pe locație către ecosistemul Windows Phone. Nokia își va aduce aportul inovator la acest ecosistem, contribuind și cu expertiza sa în tehnologie foto, design hardware și suport lingvistic și impulsionând dezvoltarea platformei Windows Phone. Microsoft va oferi servicii de căutare Bing pe terminalele Nokia și va contribui în domenii precum productivitate, publicitate, jocuri, social media și o varietate de alte servicii. Combinația dintre navigație, publicitate și funcții de căutare va permite o monetizare sporită a serviciilor de navigație Nokia și forme complet diferite de venituri din publicitate.
  • Inițiative comune de cooptare a dezvoltatorilor pentru a sprijini crearea de aplicații noi, globale și locale, inclusiv înregistrare gratuită pentru toți dezvoltatorii Nokia care creează aplicații pentru Windows Phone.
  • Lansarea unui nou magazin global de aplicații marca Nokia, care valorifică infrastructura Windows Marketplace. Dezvoltatorii vor putea publica și distribui aplicații printr-un singur portal către sute de milioane de consumatori care utilizează terminale Windows Phone, Symbian și S40.
  • Nokia va contribui cu expertiza sa în facturarea la operator, pentru ca participanții în noul ecosistem Windows Phone să poată beneficia de acordurile Nokia cu 112 operatori din 36 de piețe.
  1. Nokia va plăti către Microsoft taxe de redevență pentru utilizarea platformei Windows Phone, începând de la livrarea primelor produse Nokia cu sistem Windows Phone. Aceste plăți sunt competitive și reflectă volumele mari de terminale pe care Nokia estimează că le va livra, precum și o varietate de alte considerații legate de activitățile în domeniul ingineriei, în care ambele companii sunt implicate. Livrarea de către Microsoft către Nokia a platformei Windows Phone va permite Nokia să își reducă semnificativ cheltuielile operaționale.
  2. Ca recunoaștere a naturii unice a acordului dintre Nokia și Microsoft, precum și a contribuțiilor oferite de Nokia, Nokia va încasa plăți de ordinul miliardelor de dolari.
  3. Un acord ce recunoaște valoarea proprietății intelectuale și stabilește mecanisme pentru transferul de drepturi intelectuale, Nokia va încasa plăți substanțiale potrivit termenilor acordului.

în urma semnării acordului definitiv, ambele companii vor demara discuții cu operatori, dezvoltatori și alți parteneri pentru a ajuta industria să înțeleagă beneficiile oferite de noul ecosistem. în același timp, se vor continua activitățile de dezvoltare a noilor produse Nokia pe platforma Windows Phone, pentru a asigura volumele de terminale ce urmează să fie livrate în 2012. Nivelul angajamentului din partea ambelor companii este semnificativ și are în vedere intenția companiilor de a construi un nou ecosistem bazat pe acest parteneriat strategic pe termen lung.

Viitorul sună bine și Android va avea un rival de seamă. Beneficiul va fi al nostru , al consumatorului deoarece concurența dă prețurile în jos și funcții sau servicii evoluate vor coborî spre handset-uri mai ieftine.

Evoluția Nokia pe primul trimestru din 2011 dacă este să luăm după cifre se află pe un trend ușor pozitiv, creșteri față de același trimestru din 2011. Plusul obținut nu se poate compara cu evoluția Android - ce crește precum Făt-Frumos de la an la an și mai ales după ce au coborât cu unele terminale în genul Galaxy 5 sau LG Optimus One spre segmente de preț inferioare.

Stephen Elop spune că este mulțumit de rezultatele companiei pe care le conduce ținând cont că în februarie 2011 la MWC Barcelona s-a trasat un element cheie pentru telefoanele Nokia de tip smartphone din viitorul apropiat.

Nokia și Microsoft trebuie să se miște rapid, să lanseze terminale și să integreze experiența acumulată într-un tot unitar. Uitați-vă numai la câte update-uri apar pe Android și câștiga market share foarte repede.

șansa alianței Nokia - Microsoft stă și în potențialul imens sau chiar uriaș din zona telefoanelor inteligente - cu sistem de operare, mai ales pe piețele emergente. Putem lua ca exemplu România unde sub 10% din telefoanele mobile rulează pe un sistem de operare ce permite instalarea de aplicații.

Nu prea văd cum ar reuși această alianță să nu scoată un produs competitiv. Se investec miliarde de euro fiind cea mai mare interactivitate de tehnologie din mileniul al III-lea pe partea de telefoane mobile.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×