Google e bună de plată! Oracle câştiga apelul contra sa, pentru utilizarea codului Java în Android

1.093 ori
<b>Google e bună de plată! Oracle câştiga apelul contra sa, pentru utilizarea codului Java în Android</b>De ani buni cei de la Google se află implicați într-o dispută legală cu Oracle, asta pentru codul Java pe care gigantul motoarelor de căutare l-a utilizat în Android fără plata unor taxe aferente. Întregul proces începea fix acum 8 ani când cele două

Google şi Oracle se află într-o dispută legală de ani buni deja, cu privire la codul sursă utilizat în Android, care ar împrumuta linii de cod din Java. Ei bine azi aflăm că Oracle a înregistrat o victorie, câştigând apelul contra gigantului motoarelor de căutare.

Curtea Americană de Apeluri pentru Circuitul Federal a decis în favoarea celor de la Oracle în acest caz. Google a insistat în ultimii ani că acel cod Java intră în "fair use", fiind de domeniul public cum ar veni. Acum cazul va ajunge la tribunalul districtual din San Francisco pentru a se stabili penalităţile. Oracle doreşte o compensaţie de 9.3 miliarde de dolari, afirmând că suma este cu 1 miliard mai mult decât Android a obţinut că profit în perioada vizată de proces. Unele surse afirmă că e de fapt vorba despre 8.8 miliarde de dolari.

Totul începea în 2010, când Oracle, care cumpărase Java relativ recent, a acuzat Google că folosea zeci de mii de linii de cod din Java în Android. Un juriu format din 10 experţi decidea în favoarea Google în 2016. Există o îngrijorare în rândul programatorilor că vor fi forţaţi să plătească drepturi de autor pentru codul Java utilizat în aplicaţiile lor. Decizia tribunalului e foarte importantă pentru toţi dezvoltatorii software şi pentru definirea conceptului de "fair use" pe viitor.

Deocamdată se poate merge şi la Curtea Supremă cu cazul, deci victoria Oracle nu e bătută în cuie. Google a dat o declaraţie oficială în care a subliniat că genul acesta de decizii pot face aplicaţiile şi serviciile online mai scumpe pentru consumatori.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×