Sa-i dam copilului telefon pe mana?

1.714 ori
<b>Sa-i dam copilului telefon pe mana?</b>Sa-i dam copilului un telefon pe mana, sau sa nu-i dam? Daca-i dam, de la ce varsta sa o facem? Ce telefon sa ii cumparam copilului: dumbphone sau smartphone? Cu abonament, sau cartela pre-pay? Abonament doar de voce, sau si de date? - Sunt intrebari care...

Sa-i dam copilului un telefon pe mana, sau sa nu-i dam? Daca-i dam, de la ce varsta sa o facem? Ce telefon sa ii cumparam copilului: dumbphone sau smartphone? Cu abonament, sau cartela pre-pay? Abonament doar de voce, sau si de date? - Sunt intrebari care cu siguranta reprezinta un motiv de dilema pentru majoritatea parintilor, sau au reprezentat la un moment dat.

Pentru a afla raspunsul la aceste intrebari, e bine sa luam in considerare anumiti factori cum ar fi:

  • personal, detinem un telefon mobil?
  • copilul este la varsta la care e departe de noi mai mult timp (scoala)?
  • bugetul familiei.
  • personalitatea copilului
  • rivalitatea colegilor de clasa la capitolul telefoane
  • necesitatile in materie de comunicare si obiceiurile vis-a-vis de internet
  • retelele de socializare frecventate

Acum ca am aflat cativa factori care ne pot ajuta in luarea deciziei (bineinteles lista poate fi extinsa), sa trecem la analiza:

Un motiv intemeiat care respinge necesitatea cumpararii unui telefon odraslei este acela ca personal nu detinem un asemenea terminal, deci acestuia i-ar fi inutil! Sondajele insa indica faptul ca prea putini oameni din ziua de azi se mai pot lipsi de aceasta modalitate de comunicare, deci in continuare trebuie sa luam in considerare urmatorul aspect, adica "copilul este la varsta la care e departe de noi mai mult timp (scoala)?".

Poate ar fi un motiv intemeiat, ca din momentul in care copilul devine "independent" de noi pentru o perioada de cateva ore pe zi, sa-l dotam cu un telefon, insa in opinia mea, ar fi incorect. Presupunand ca fiul/fiica merge la scoala de la varsta de 7 ani, copilul inca nu este pregatit pentru a detine un telefon, deoarece l-ar folosi doar pentru joaca si probabil i-ar rupe butoanele din cauciuc, sau i-ar sparge ecranul touch destul de rapid. Totusi nu acesta ar fi principalul motiv pentru care copilul nu are nevoie de telefon, ci faptul ca el, fie si departe de noi mai multe ore, nu ramane nesupravegheat. Il ducem si il aducem de la scoala, iar in clasa si in pauza el va fi supravegheat de catre invatator ori de colegi/alti membri ai personalului scolii. Credem deci cu tarie ca primul telefon trebuie primit odata cu atingerea varstei ce implica mersul la scoala de unul singur. Aceasta este perioada in care un copil poate deveni vulnerabil, deci ar fi bine ca el sa aiba posibilitatea de a comunica cu parintii in caz ca intampina probleme. Varsta la care se intampla acest lucru, e undeva pe la 10 - 12 ani.

Primul telefon trebuie sa fie unul ieftin si usor de folosit (in functie de bugetul fiecaruia, dar nu smartphone), fara functii complexe si mai ales nu cu abonament, ci o cartela pre-pay, pentru a nu risca sa primim o factura care ne-ar putea depasi venitul lunar.

Undeva prin clasa a VII-a incepe rivalitatea intre colegi in ceea ce priveste telefonul mobil detinut, vestimentatia etc. E un lucru normal, pe care trebuie sa-l tratam ca atare. In functie de personalitatea copilului, acesta poate deveni frustrat din acesta cauza, deci trebuie sa fim atenti, caci acest lucru ii poate influenta comportamentul pe viitor. Legat de acesta rivalitate (normala), este indicat sa se poarte o discutie cu dirigintele clasei, pentru a echilibra chibzuit tendintele odraslelor, in beneficiul buzunarului propriu. E totusi momentul pentru un telefon mai performant, dotat cu camera si posibilitate de redare mp3 (eventual filme), chiar daca inca nu recomand trecerea la abonament. As mai adauga ca nu sunt de acord cu interzicerea telefoanelor in scoli, dar sunt de acord ca acestea sa fie interzise in timpul cursurilor! Puteti vota la sfarsitul acestui articol, pro sau contra acestei idei!

Odata cu atingerea varstei de 13 - 14 ani, necesitatile de comunicare ale copilului capata o noua dimensiune! Internetul, retelele sociale si messengerul completeaza apelul telefonic, copilul comunicand poate chiar mai mult decat ambii parintii la un loc prin intermediul acestor utilitati! Acesta e momentul in care deja putem discuta serios cu odrasla in legatura cu permisiunile si interdictiile acordate, atat pe internet cat si pe telefon. E foarte important ca fiului/fiicei sa-i explicam detaliat riscurile care-l pandesc (la fel cum pandesc si buzunarul nostru), cum ar fi: persoane rauvoitoare, inselaciuni, numere cu suprataxa.. putem discuta chiar probleme legate de sex (898), ele sunt omniprezente oricum (de la revistele din chioscuri de ziare din statiile de autobuz pana la glumele deochiate din scoala). Consider deci ca trecerea de la pre-pay la abonament devine necesara odata cu intrarea in primul an de liceu, aparand si nevoia unui abonament de date, unul low-cost si la pret fix, care nu poate fi suprataxat in cazul in care limita este depasita. Putem astfel educa copilul sa economiseasca si sa tina cont de limite. De asemenea cred ca e indicat ca odrasla sa primeasca primul smartphone in aceasta perioada, chiar daca e vorba despre telefonul vechi al tatalui, sau de ce nu, chiar un terminal nou, la pret rezonabil (HTC Wildfire..). E important ca telefonul sa aiba posibilitatea de conectare la internet si prin WiFi, pentru o mai bu?.,na gestionare a limitei din pachetul de date al abonamentului.

Un aspect important in acesta perioada este implicarea copilului in activitati care subliniaza faptul ca telefonul detinut si abonamentul aferent sunt rezultate ale sarguintei sale si ale ajutorului dat parintilor in activitati casnice si nu numai. Aceasta va fi un soi de reactie conditionata din partea noastra, care ne poate fi de ajutor in modelarea personalitatii copilului, aflat la doar cativa pasi de statutul de adult.

Bineinteles cele relatate sunt idei personale, impartasite din experienta proprie si nu trebuie luate drept reguli, insa ele pot alcatui baza unui concept propriu oricarui parinte, care si-a pus vreodata intrebarile de mai sus.

In incheiere, va prezint sondajul promis in articol, pornind de la intrebarea "Sunteti de acord cu interzicerea telefoanelor in scoli?".

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×