Viitorul TV, stocarea În Cloud și tehnologia mobilă - ZF Digital 13

Autor:  | Publicat în:  Evenimente 1.042 ori
<b>Viitorul TV, stocarea În Cloud și tehnologia mobilă - ZF Digital 13</b>Așa cum știți cei de la Ziarul Financiar au desfășurat zilele acestea (22-23 octombrie), evenimentul ZF Digital 13. Am avut ocazia să participăm la câteva dintre temele abordate și puteți citi mai multe detalii în cursul acestui articol....

Așa cum știți cei de la Ziarul Financiar au desfășurat zilele acestea (22-23 octombrie), evenimentul ZF Digital 13. Am avut ocazia să participăm la câteva dintre temele abordate și puteți citi mai multe detalii în cursul acestui articol. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul hotelului Radison Blu din București, locație ce a oferit un spațiu generos pentru toți invitații prezenți.

Prima temă pe ziua de astăzi a fost “Viitorul TV”. S-a vorbit în special despre serviciile online de distribuție a serialelor și filmelor online. Conceptul de TV nu mai înseamnă doar aparatul numit televizor, ci totalitatea device-urilor pe care urmărim conținut video, fie că este o tabletă, smartphone sau pc/laptop. S-a amintit despre Google Chromecast, serviciul Netflix din State, și despre echivalentul acestuia în România, SeeNow. Majoritatea utilizatorilor nu mai au timp pentru a viziona diferite programe, iar acest gen de servicii online devin din ce în ce mai preferate, pentru că oferă posibilitatea de a urmări emisiunea, filmul sau serialul preferat la orice oră din zi sau din noapte contra unei taxe lunare.

în continuare a urmat o discuție despre termenul “Cloud & Hosting & Online Security”. Compania StarStorage, ne-a fost prezentată prin intermediul directorului Cătălin Păunescu. Acesta ne-a asigurat că nu există riscuri de pierdere a datelor, și adoptarea unei astfel de soluții este una foarte ieftină în comparație cu vechiul sistem de stocare a datelor pe HDD-uri fizice. StarStorage deține la momentul actual un sediu de 1000 mp în București, iar până la sfârșitul acestui an vor să dea în folosință un nou centru de date situat în orașul Cluj. Accentul a fost pus în special pe partea de cloud pentru domeniul business.

în cele din urmă s-a ajuns și la tehnlogia mobilă iar titlul dezbaterii a fost “Mobilul al 6-lea simț. Ce urmează în domeniul mobile?”. Aflăm că la nivel global au fost activate peste 1 miliard de smartphone-uri, iar rata nivelului de penetrare a smartphone-urilor în România se situa la un procent de 27%, cifră înregistrată în luna mai 2013, spre deosbire de anul 2010 când aceasta era de numai 11%. Se prevede o creștere a acestui procent până la valoarea de 52% în anul 2017. Anul 2007 a fost anul care a dat startul producerii și vânzării de telefoane inteligente, sub denumirea de smartphone-uri.

Denumiri ca nomofobie ( teama de a nu avea la îndemâna un mobil ), sau multidevice au început să devină termeni uzuali în anul în care ne aflăm. Viitorul înseamnă posibilitatea de a putea realiza cumpărături folosind smartphone-urile, iar pentru asta, cei de la Seamless Payments au introdus o aplicație în parteneriat cu GarantiBank, aplicație numită SEQR, ce se bazează pe realizarea de plăți prin scanarea unui QR code. Această aplicație suportă atât QR code, cât și NFC. în România exista aproximativ 400.000 de utilizatori care folosesc plățile online iar 34% din populație susține că preferă folosirea unei soluții de plăți mobile spre deosebire de varianta clasică cu bani cash, sau cu cardul. Momentan există 216 locații ce acceptă plăți mobile, iar țelul celor de la Seamless este acela de a face ca serviciul să fie accesibil de oriunde.

Viitorul TV, stocarea În Cloud și tehnologia mobilă - ZF Digital 13

De asemenea și internetul reprezintă viitorul. Din ce în ce mai multe persoane folosesc internetul pe smartphone-uri sau tablete. Aflăm că traficul de internet mobil a crescut de la 11.1% în 2012 la 17.4% în 2013. Aproximativ 50% din utilizatori folosesc internetul zilnic, iar 89% dintre aceștia îl folosesc o dată la 7 zile. în medie un utilizator de smartphone din România are instalate în jur de 17 aplicații dintre care 2 sunt plătite. Se estimează că peste câțiva ani numărul de aplicații instalate va ajunge la aproximativ 41. Potrivit lui Ady Rugină, Senior Product Mangager - Orange Group, în anul 2021 în România vor exista numai smartphone-uri.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×