Windows 8, Windows RT și Windows Phone 8 - vârfurile de lance ale Microsoft, scurtă retrospectivă și detaliile oficiale

1.293 ori
<b>Windows 8, Windows RT și Windows Phone 8 - vârfurile de lance ale Microsoft, scurtă retrospectivă și detaliile oficiale</b>A venit și sfârșitul lui octombrie, Microsoft lansează trei produse la care a tras tare în ultimii ani de zile: Windows 8 - sistem de operare bazat pe interfața Modern UI (fostul Metro) și conceput să ruleze pe PC-urile clasice, Windows RT - un...

A venit și sfârșitul lui octombrie, Microsoft lansează trei produse la care a tras tare în ultimii ani de zile: Windows 8 - sistem de operare bazat pe interfața Modern UI (fostul Metro) și conceput să ruleze pe PC-urile clasice, Windows RT - un Windows 8 adaptat la procesoarele ARM și va fi regăsit în special pe tablete, Windows Phone 8 - sistem de operare mobil ce o ia într-un fel de la zero având kernel comun cu Windows 8 și Windows RT.

Toate trei nu sunt o noutate absolută, Windows 8 a trecut prin diverse etape de dezvoltare și ați avut ocazia să-l instalați: Developer Preview, Consumer Preview, Release Preview, etc. Cunoaștem deja tablete și telefoane cu Windows RT și Windows Phone 8, unele au și primit review pe Mobilissimo. Să le luăm metodic pe fiecare în parte.

a. Windows 8

Va înlocui Windows 7 care a fost un adevărat succes al Microsoft după eșecul numit Windows Vista. Windows 8 este complet diferit la nivel de interfață și preia conceptul de magazin de aplicații regăsit la telefoanele de tip smartphone sau la tablete. Plus că interfața a fost conceput și optimizată special pentru touch. De aici și multitudinea de notebook-uri și ultrabook-uri cu touch. Există și un Desktop mode pentru cei ce doresc să lucreze pe stilul vechi.

Marea provocare va fi pentru Microsoft să-și obișnuiască clientela tradițională cu Modern UI. Sunt sceptic din acest punct de vedere și consider că Windows 7 va fi o nucă mai greu de spart și decât Windows XP. Din păcate nu am testat Windows 7 decât atunci când era în Developer Preview și nu când a ajuns în stadiul actual. Bănuiesc că și-au făcut loc multe noutăți.

Norocul lor că pe segmentul de PC nu au concurență. Desktop pc-urile și notebook-urile sunt într-o ușoară scădere ca volum. Cert este că nu au concurent de care să se teamă la momentul actual, de aici le vor veni cele mai consistente venituri.

b. Windows RT

Colegul meu Alex a pus un review detaliat la tableta ASUS Vivo Tab RT sau TF600T care din zilele următoare va intra în stocurile magazinelor românești. De prin octombrie 2011 vă relatam despre primele impresii lăsate de o tabletă cu Windows 8. Un hands-on cu o tabletă Samsung cu Windows 8 v-am prezentat prin mai 2012. Putem spune că avem o experiență bogată cu tabletele ce vor rula acest sistem de operare. Personal, de mâine aștept să văd la lucru un Vivo Tab RT și revin cu impresiile lăsate de device.

în esență, Windows RT este un Windows 8 pentru procesoarele ARM. De aici va rezulta un preț de achiziție mai mic decât o tabletă cu Windows 8 pe CPU cu arhitectură x86. Se adaugă Office preinstalat, fără niciun cost suplimentar. Mare lucru dacă stai să te gândești că Microsoft face bani din Office de prin 1984, anul în care m-am născut.

Concurența este dată de iPad și tabletele Android. Marea șansă a Microsoft și a Windows RT și Windows 8 pe tablete ar fi că device-urile de până acum sunt orientate pe entertainment și s-ar putea ca acum să avem o primă tabletă pe care să și lucrezi la birou sau acasă. Ar mai trebui ca prețurile de peste 3000 de lei să fie temperate spre a avea deschidere și în piețe emergente precum România.

c. Windows Phone 8

Sunt deja telefoane prezentate cu acest software: Samsung ATIV S, Nokia Lumia 820 și 920, HTC Windows Phone 8X și 8S. Urmează Huawei cu alt smartphone. Nu există nicio legătură între Windows Phone 7 și Windows Phone 8. Greșit. S-a păstrat interfața, un pic mai dinamică.

Așteptările Microsoft sunt uriașe. Parteneriatul cu Nokia nu și-a arătat roadele până acum. Pentru prima dată vor avea în portofoliu și telefoane dual-core cu display HD. Le va fi greu în lupta cu telefoanele Android de top care s-au cizelat mult în ultimii 2 - 3 ani de zile, iPhone ar fi și de luat în seamă. Nu văd pe unde se vor strecura și telefoanele cu WP8. Trebuie să ofere o experiență fără cusur, altfel vor fi blamate pentru totdeauna. Să sperăm că au învățat ceva din Windows Phone 7.

Microsoft a dat și un comunicat de presă în acest sens, am extras ce era esențial în opinia mea:

  • 26 octombrie, data de la care se oferă Windows 8 în magazinele de retail cu care Microsoft a încheiat diverse parteneriate;
  • două versiuni principale: Windows 8 și Windows 8 Pro. Se adaugă Windows 8 Enterprise pentru segmentul business, Windows RT pentru tabletele cu ARM după cum spuneam și mai sus;
  • Windows 8 Pro Upgrade pentru cei care dețin un calculator cu licență de Windows XP, Vista sau Windows 7. Suma plătită va fi de 59.99 euro.

Sunt și câteva oferte:
I. Domo, Media Galaxy și Flanco oferă primilor 50 de clienți câte un Xbox gratuit la achiziția unui device cu Windows 8, ceilalți 100 de clienți se aleg cu un voucher de 350 lei;

II. Toți cei care achiziționează un device cu Windows 8 pe tehnologie Intel vor primi trafic de internet de la Vodafone pentru 12 luni, 1 GB de trafic pe lună. Există o perioadă limită - 26 octombrie - 31 decembrie.

Microsoft speră ca Windows 8, Windows RT și Windows Phone 8 să fie veritabile vârfuri de lance care să-i facă a lupta de la egal la egal cu Apple și Google pe tablete și smartphone-uri, iar la desktop pc-uri și notebook-uri să-și conserve statutul excelent din prezent. Alternative nu prea le rămân.

Noutățile Microsoft pot fi urmărite pe site-ul companiei. Un interes mare îl va suscita și tableta Surface RT de sub brand Microsoft. Poate vom afla când va veni și în România plus prețul de comercializare.

Vă pregătiți să achiziționați unul dintre device-urile cu Windows 8, Windows RT sau Windows Phone 8?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×