Cum plăteşti taxele vamale la produsele importate din China (sau din alte țări)

47.977 ori
<b>Cum plăteşti taxele vamale la produsele importate din China (sau din alte țări)</b>&Icirc;n acest articol mi-am propus să explic ușor și pe &icirc;nțelesul tuturor cum plătești taxele vamale la produsele importate din afara zonei Euro. Articolul mai poate avea și numele &ldquo;Cum te scapi de comisionul celor de la DHL&rdquo;,...

În acest articol mi-am propus să explic ușor și pe înțelesul tuturor cum plătești taxele vamale la produsele importate din afara zonei Euro. Articolul mai poate avea și numele “Cum te scapi de comisionul celor de la DHL”, deoarece acea taxa m-a determinat să mă documentez. De menționat că dacă alegi livrarea prin Poștă Română nu ai de-a-face cu acest procedeu deoarece coletul se ridică de la oficiul poștal vamal și acolo plătești toate taxele aferente. 

Pentru cei care nu doresc să citească întregul articol, la sfârșit găsiți varianta scurtă. 

Să începem cu o scurtă istorie. în urmă cu câteva zile am achiziționat de pe un site din China un telefon, ZTE V5 Pro mai exact, și pentru a nu aștepta foarte mult până îmi va ajunge coletul am ales transport prin DHL, mai ales că costa sub 5$. Coletul a fost expediat și a două zi am și fost sunat de cei de la DHL pentru a le trimite pe mail o copie după buletin, factura și dovada de plată la retailer precum și o declarație pe proprie răspundere că valoarea declarată de mine e cea reală. Până acum nimic ieșit din comun. Pe lângă aceste documente, ei doreau și să afle dacă voi plăti eu taxele vamale sau dacă să plătească ei, urmând să rezolv partea financiară la ridicarea coletului, când preiau coletul de la curier.

Dacă optai pentru varianta “ușoară” în care cei de la DHL plăteau taxele vamale, există un comision de “doar” 2%+TVA din valoarea produsului, minim 104 lei. Considerând prețul telefonului (160$) și faptul că taxele vamale se ridică la 157 de lei, comisionul de 104 lei mi se pare mult. în trecut acest comision nu exista, apoi a fost 55 de lei iar acum aproape că s-a dublat la 104 lei.

Bun. Să revenim la subiect. Cum faci să plătești toate taxele vamale fără să plătești comisionul celor de la DHL. Poate părea ceva complicat, dar am descoperit că e un procedeu ușor, care durează câteva minute și care se poate face fără a te ridica de pe scaunul de la birou.

Pasul 1: Obținerea unui număr EORI 

Pentru a putea plăti taxele vamale, orice entitate, fie ea persoană fizică sau juridică, trebuie să aibe atribuit un număr EORI. Este un cod unic de identificare care îi ajută pe cei de la Biroul Vamal să urmărească cine importă produse și dacă au plătit toate taxele aferente. Atât pentru firme cât și pentru persoane fizice, obținerea acestui număr se face prin internet, durează câteva minute și numărul nu expiră.

Primul lucru este să accesați aplicația de pe site-ul Direcției Generale a Vămilor, pe care o găsiți aici.

La acea pagină trebuie să accesați link-ul “Cerere atribuire număr EORI”. De preferat în Internet Explorer deoarece este un applet Java care nu prea merge pe alte browsere. La pornirea aplicației o să primiți o eroare. 

Eroare cerere numar EORI

Nu trebuie să ne panicăm deoarece rezolvarea acestei probleme este simplă.

Deschidem “Configure Java” din start menu, mergem în tab-ul “Security”  și apoi apăsam pe butonul “Edit site list”. în fereastra ce apare apăsam pe “Add” și introducem URL-ul aplicației (http://80.96.3.91:9001/forms/frmservlet?config=siiv_public). Salvăm modificările, închidem IE și apoi încercam din nou. De data aceasta aplicația va porni fără probleme și vom putea completa cererea de atribuire a unui număr EORI. Pe site-ul customs.ro există un tutorial legat de cum se utilizează aplicația așa că nu voi intră în detalii aici.

După completarea cererii cu datele personale e important să o salvăm și în format PDF (aplicația permite acest lucru) deoarece posibil să vi se ceară o copie semnată și scanată înaintea atribuirii numărului EORI. Nu vă temeți, totul se întâmplă pe email.

La mine cererea a fost aprobată în aceeași zi și numărul EORI l-am primit pe email în doar câteva ore. Totuși e posibil să dureze și câteva zile, în funcție de numărul de cereri existente în acel moment, motiv pentru care recomand să vă asigurați ca aveți numărul EORI înainte de a comanda produsul.

Pentru persoane fizice, numărul EORI are structură RO.

Pasul 2: Comunicarea numărului EORI celor de la DHL

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că vrei să îți plătești singur taxele vamale și nu dorești să plătești comisionul celor de la DHL. Bravo ție :)

În răspunsul la mailul cu documentele cerute de cei de la DHL le vei comunica și numărul tău EORI, CNP-ul și alte date ce îți sunt cerute, inclusiv CI-ul pe care trebuie să îl atașezi, scanat. După câteva ore (poate chiar a două zi) vei primi un răspuns de la ei cu o “înștiințare de plată”. Această înștiințare de plată are toate datele necesare pentru a plăti taxele vamale aferente produsului importat: sumă, CUI, contul, etc.

Pasul 3: Efectuarea plății

După ce ai primit înștiințarea de plată pe email ești aproape gata cu tot procesul. Trebuie să te loghezi pe serviciul de home banking de la banca de care aparții (în cazul meu a fost ING) și să efectuezi o plată. Aproape sigur toate băncile au o plată predefinită pentru conturi de Trezorerie. Selectezi plată către un cont de Trezorerie, introduci informațiile din înștiințarea de plată (suma, CUI, beneficiar, etc.) și efectuezi plata. Salvezi un extras de cont ca dovadă de plată pe care o trimiți înapoi pe email celor de la DHL. În două-trei zile (până cei de la Direcția Vamală confirmă plată) ar trebui să primești coletul. Atenție: DHL nu face livrări în weekend.

Concluzii 

Cei de la DHL percep o taxă (destul de mare după mine) pentru un procedeu care durează câteva minute și nu necesită deplasare de la birou. Ei se bazează pe faptul că puțină lume știe cum se efectuează o plată de taxe vamale și luând în calcul că suma s-a dublat în ultimul an este clar că foarte multă lume apelează la acest serviciu. Sper că acest articol vă ajută să evitați această taxa și vă va economisi câțiva bănuți.

 Varianta scurtă

  1. înregistrare număr EORi folosind aplicația Direcție Generale a Vămilor
  2. comunicare număr EORI celor de la DHL cu mențiunea că doriți dumneavoastră să vă plătiți taxele vamale 
  3. după recepționarea pe email a unei înștiințări de plată de la DHL, efectuați un transfer bancar în contul de Trezorerie printr-un serviciu de home banking. Toate detaliile plății (suma, CUI, beneficiar) se află în înștiințarea de plată 
  4.  salvare extras de cont cu dovadă plătii și trimiterea ei înapoi pe email celor de la DHL. 
  5.  așteaptă coletul și bucurate de banii economisiți. 

Bonus, 2 imagini cu ZTE-ul comandat! :)

ZTE V5 Pro

Cum plăteşti taxele vamale la produsele importate din China (sau din alte țări)

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×