Apple iPhone X: Cameră egală cu campionii momentului, cel puţin la fotografiere

2.530 ori
<b>Apple iPhone X: Cameră egală cu campionii momentului, cel puţin la fotografiere</b>La prima vedere Apple iPhone X se prezintă la review fix cu aceeaşi cameră duala ca şi iPhone 8 Plus, dar există câteva diferenţe subtile. În primul rând ambii senzori de 12 megapixeli primesc stabilizare optică. Avem un senzor cu obiectiv wide angle..

La prima vedere Apple iPhone X se prezintă la review fix cu aceeaşi cameră dualő ca şi iPhone 8 Plus, dar există câteva diferenţe subtile. În primul rând ambii senzori de 12 megapixeli primesc stabilizare optică. Avem un senzor cu obiectiv wide angle şi deschidere F/1.8 şi unul cu obiectiv telephoto şi deschidere F/2.4. Mai primim şi zoom optic 2X, filmare 4K la 60 FPS şi blitz quad LED.

Camera selfie rămâne în mare la fel ca la telefoanele de anul trecut, un senzor de 7 megapixeli, cu deschidere F/2.2. Interfaţa camerei este la rândul ei neschimbată, principala noutate faţă de iPhone 8 Plus de exemplu fiind faptul că putem realiza captură Portrait şi cu camera frontală, nu doar cu cea principală. Asta înseamnă că primim întreaga serie de opţiuni Portrait Lighting şi posibilitatea de a estompa fundalul în spatele subiectului până la realizarea unui cadru negru care să scoată în evidenţă total persoană.

Sunt şi aspecte enervante de care Apple nu vrea să se lepede, precum faptul că HDR-ul nu e disponibil ca opţiune în prima fază, fiind automat şi trebuie să îl activezi din setări. La fel şi pentru schimbarea de rezoluţie la filmare trebuie să umbli în setări. În rest, avem o focalizare destul de rapidă, captură foto pe măsură şi un zoom fluid, fie cu pinch to zoom sau acel mecanism semicircular lateral. Şi zoomul optic 2X se mişcă foarte rapid.

Trecem şi la galeria foto realizată într-o zi însorită de noiembrie. Nu am avut parte de vreo captură pe care să o numim FAIL, asta e sigur. Aş zice că performanţa e la egal cu Galaxy Note 8, când vine vorba de calitate, claritate şi detalii. Evident, că tot am adus vorba de detalii un Xperia XZ1 prinde mai multe decât acest model, având avantajul pixelilor în plus.

Asta se vede în special la fotografiile landscape şi cele cu subiecţi la mare distanţă. Culorile arată excelent, deşi iarăşi parcă sunt tentat să zic că Apple procesează un pic prea mult imaginile, ceea ce le scade din naturaleţe. Ele sunt "violent de bune" dacă îmi permiteţi exprimarea. Luminozitatea şi dynamic range-ul sunt excelente, chiar şi în contre jour, iar textura obiectelor este excelent reliefată.

Practic nu ai cum să faci o fotografie blurată cu acest telefon. Se descurcă şi cu soarele în faţă şi în umbra profundă. Saltul faţă de iPhone 7 la nivel de calitate e similar cu cel de la iPhone 5 la generaţia iPhone 6. Cerul a fost surprins perfect, la colorit şi trecând la lucruri mai puţin plăcute, asemenea multor altor handset-uri cu camere duale şi acesta se chinuie cu realizarea de prim planuri.

Când vrei să focalizezi de aproape, camera are o ezitare de un moment sau două, mai ales dacă te apropii exagerat de mult de o floare să zicem. În general am avut capturi pragmatice, fără imagine arsă sau supraexpusă, fără suprasaturare şi parcă şi acea procesare amintită mai sus nu este atât de excesivă că la iPhone 8 Plus să zicem. HDR-ul este discret, scoţând la lumina detalii şi accentuând contraste şi umbre.

Trecând la camera frontală, selfie-urile arată excelent şi mă refer aici la felul în care se vede fiecare por din piele şi fir de păr. Claritatea este la egal cu maeştrii selfie ai anului, precum Xperia XZ1, Xiaomi Mi 6 şi iPhone 8 Plus. E peste Galaxy Note 8, care nu impresiona deosebit la acest capitol. Am remarcat şi cantitatea de lumină prinsă de camera selfie, iar capturile Portrait sunt inedite şi interesante, dar dacă nu vă credeţi fotomodel probabil nu le veţi folosi prea des.

În plus Portrait Lighting primele 2-3 opţiuni face faţă mea să arate ca o pictură şi o arde puţin chiar. În condiţii low light nu am avut prea multe mostre, dar din ce am observat claritatea e ca ziua şi luminozitatea este excelentă. Culorile sunt cam calde pentru un peisaj nocturn, dar nu la modul extrem. Avem şi câteva capturi la interior, un interior umbros de Starbucks unde întâmplarea face să fi făcut fotografii şi cu iPhone 7, iar iPhone X a fost net peste.

Acolo unde iPhone 7 prinde lumina care se strecură în încăpere şi o făcea halou şi fantoma pentru mâncarea din farfurii, iPhone X regla perfect totul. Telefonul nu are probleme cu luminile stradale, cu maşinile în mişcare, sau cu sursele intense de lumină, deşi le face halourile puţin cam mari uneori. O să revenim cu impresii extra pe măsură ce facem peripluri nocturne mai ample cu iPhone X.

Trecând la captura video, aici pornim direct cu călcâiul lui Ahile şi anume stabilizarea. Când vine vorba de filmat din mers avem cam acelaşi flicker întâlnit pe iPhone 7 Plus şi 8 Plus. Când intrăm în acelaşi pasaj apare şi ceva grain, scăzând dramatic nivelul de luminozitate. Aici se vede că iPhone X e sub Xperia XZ1 şi XZ Premium, care stabilizează perfect, ca şi cum ar fi pe şină de travel.

Este şi puţin sub Note 8, care clar stabilizează mai bine şi nu are flicker sau refocalizare. Acum că am trecut peste acest hop, pot zice că în rest iPhone X filmează perfect. Am avut poate ceva nemulţumiri la modul cum a prins dynamic range-ul când aveam şi cerul în cadru, care era cam alb, în loc de albastru. Claritatea e ireproşabila şi cine va filma mereu în 4K şi 60 FPS va avea zero obiecţii la rezultat.

Şi coloritul e în grafic, iar vloggerii o să fie încântaţi de camera frontală şi mai ales de calitatea microfonului. Cumva de zoom nu am fost chiar atât de impresionat cum mă aşteptam să fiu. Evident la nivel mic, 2X sau 3X o să arate foarte bine totul, dar dacă treceţi peste apar clar grain-ul. Slow motion-ul continua să fie cel mai bun de pe mobil şi fără cerinţe precum iluminare extra că la Xperia XZ1 sau Xperia XZ Premium la Super Slow Motion.

Aş zice că e foarte greu să distingi între filmarea lui iPhone 8 Plus şi iPhone X pentru că filmează cam la fel. De asemenea saltul faţă de iPhone 7 Plus este mai mic decât aţi crede, undeva pe la 10%. Ceva îmi spune că iPhone 8 stabilizează mai bine cu camera sa singular, dar rămâne să testăm aceasta presupune. În principiu dacă sunteţi vloggeri şi mai mult filmaţi decât faceţi poze vă este de ajuns şi un iPhone 8 sau 8 Plus, decât iPhone X.

La fotografii în schimb se poate bate cu toţi greii, iar la selfie are plusul lui Portrait. Ştiu, v-am rămas datori cu filmarea noaptea, dar o rezolvăm şi pe asta în curând.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×