În ultimul an am spus la fiecare terminal Huawei testat că am dori să vedem şi ceva noutăţi la nivel de interfaţă EMUI. Ea arată cam la fel de 2-3 ani deci era nevoie de o schimbare. Aceasta a sosit odată cu EMUI 5.0 aplicat peste Nougat şi debutând pe Huawei Mate 9.
Acesta e primul nostru contact cu noul EMUI, care aduce o schimbare binevenită. Avem noi nuanţe de culoare, toggle-uri albastre pentru Quick Settings şi în general multe fundaluri negre şi nuanţe de albastru. Nu avem app drawer, dar măcar putem alege această opţiune din setări. S-a terminat cu multitasking-ul prin scroll orizontal printre ferestre thumbnail.
Acum folosim clasicul carusel, cu nişte ferestre destul de mari pentru aplicaţiile deschise. Dacă ţinem apăsat pe homescreen accesăm zona de wallpaper-uri (cu opţiuni ca Illusion sau Scrollable), dar şi widget-uri, tranziţii, layout şi altele de gen. Secţiunea dropdown e apropiată de cea stock din Nougat. Nu mai avem acum notificări sub formă de timeline cum se întâmplă la precedentele versiuni EMUI. În schimb descoperim acele notificări late şi generoase ca spaţiu specifice Android 7.0.
Quick Settings sunt acum pe fundal negru şi cu toggle albastru şi includ şi funcţii precum Screen Recording, Floating Dock sau Mirror Share. Setările în sine aduc sugestii şi o bară de căutare, la rândul lor primind o reorganizare şi noi iconuri, cu o abordare ce îmi aminteşte de Galaxy Note 7. Putem seta stilul homescreen-ului şi aici avem alternativă cu app drawer, dar şi umblă la butoanele navigaţionale.
Dăm şi peste opţiunile legate de scanner de amprente, care are un setup in 7 paşi şi deblochează instant telefonul. E foarte precis la orice unghi de atingere. Acest scanner permite şi realizarea de fotografii, răspunderea la apeluri sau chiar navigarea printre fotografii cu swipe pe el. Setările mai includ şi funcţii că Do Not Disturb, utilizarea cu o singură mână, control prin voce sau gesturi, mod de utilizare cu mănuşi sau App Twin, ce permite logarea cu mai multe conturi în Whatsapp sau Facebook.
Mate 9 oferă şi funcţie split screen, care împarte ecranul în două şi permite să folosiţi 2 aplicaţii simultan. Se activează ţinând butonul Recents apăsat. Avem şi un Simple Mode aici pentru cine vrea un UI mai intuitiv, iar trecând la aplicaţii am numărat 50 preinstalate pe handset. Numărul e destul de mare, iar multe nu se pot dezinstala din păcate.
Amintim dintre ele Phone Manager (administrează resursele), Themes, HiGame, Health (pedometru, calorii), Smart Controller (telecomanda TV, set top box, pe bază de infraroşu), WPS Office, News Republic, Booking.com, ToDoIst. Reţineţi că Mate 9 vine cu Amazon Alexa în SUA, dar nu şi la noi, iar telefonul dispune de machine learning, care îi permite să prioritizeze resursele alocate unor sarcini pe care prezice că urmează să le faceţi.
Telefonul se poate "pregăti" când ştie că vine ora la care vă jucaţi sau faceţi poze de obicei.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- eMAG.roaflă prețul
- Cel.roaflă prețul
- evoMAG.roaflă prețul
- Flanco.roaflă prețul
- MarketOnline.roaflă prețul
- QuickMobile.roaflă prețul
- Accesorii: Huse Huawei Mate 9află prețul
- Accesorii: Folii Huawei Mate 9află prețul
- Compari.roaflă prețul