Samsung Galaxy Note 9: Cameră de top 3 2018, câteva medalii de aur bătute în cuie

3.340 ori
<b>Samsung Galaxy Note 9: Cameră de top 3 2018, câteva medalii de aur bătute în cuie</b>Samsung Galaxy Note 8 a fost o premieră pentru Samsung anul trecut: primul telefon flagship cu camera duala în spate şi un zoom deosebit. În 2018 Samsung continuă pe aceeaşi idee, adoptând ce era mai bun la Note 8, dar şi ce e mai bun de la Galaxy S9+.

Samsung Galaxy Note 8 a fost o premieră pentru Samsung anul trecut: primul telefon flagship cu cameră duală în spate şi un zoom deosebit. În 2018 Samsung continuă pe aceeaşi idee, adoptând ce era mai bun la Note 8, dar şi ce e mai bun de la Galaxy S9/ S9+. Rezultatul este camera duala de pe Note 9, care combina doi senzori de 12 megapixeli, fiecare cu stabilizare optică.

Pe de o parte avem camera principală cu diafragmă variabilă (de la F/1.5 la F/2.4) şi apoi avem camera secundară cu deschidere F/1.7. Primim şi zoom optic 2X şi filmarea Super Slow Motion la 960 FPS. Primim şi bliţ LED, iar pentru selfie avem "bătrâna" camera de 8 megapixeli, care ştie şi Bokeh acum. Evident şi camera principală ştie Bokeh/Portrait. Faţă de S9 şi Note 8, acum avem parte şi de funcţii AI, cu 20 de Scene/Moduri recunoscute.

O altă noutate este seria de emoji-uri Disney, plus detectarea automată a defectelor cadrelor capturate. Interfaţa camerei e fix cum am lăsat-o pe Galaxy S9+, cu opţiunile principale de captură fiind sub formă de scroll vertical în stânga ecranului. Captura foto e foarte rapidă, focalizarea e genial de rapidă, de la Galaxy S7 încoace de fapt şi fără rival.

Video-review Samsung Galaxy Note 9, secținea foro și video

Avem şi Live Focus (adică Bokeh sau efect de adâncime pe românește), cu un slider pentru nivelul de estompare. Primim şi captură Panoramă, un mod Pro, care oferă reglaj de expunere, balans de alb, focalizare, shutter, ISO, focalizare şi metering. Hyperlapse şi Tracking Autofocus sunt de asemenea aici. Avem şi Wide Selfie, pentru selfie-uri care să prindă mai multe persoane în cadru.

Fotografii făcute ziua în București

Trecem şi la galeria foto, cu nişte culori foarte naturale, mai naturale decât la Galaxy S9+. Uitaţi-vă la nuanţa cerului pe S9+ şi la nuanţa cerului pe Note 9. Un albastru mult mai apropiat de ceea ce percepem cu ochiul pe Note 9. Culorile arată mai bine decât la Huawei P20 Pro, mai ales vegetaţia în bătaia soarelui, ştiţi problemele cu verdele Huawei-ului.

Fotografii făcute ziua în Szeged (Ungaria)

Galaxy Note 9 stă excelent la dynamic range, putând discerne binişor între situaţiile în care domina norii sau soarele puternic, sau o mixtura între cele două. Ca şi Note 8 are un zoom excelent, fără grain chiar şi dincolo de 5X. E comparabil cu Huawei P20 Pro, dar nu ajunge chiar pe culmile sale de zoom. La selfie iarăşi am aceeaşi opinie că la S9, Note 8 şi anume că se putea mai bine.

Capturile arată doar bine, dar sunt prea albe, iar blurr-ul din fundal e puţin dereglat parcă. Suntem sub iPhone X, dar recunosc că îmi place textura feței, porii, părul şi ochii când scăpăm de Beauty. Naturaleţea e în grafic, dar mă aşteptam la mai bine. Zic că Samsung a făcut totuşi un mic salt faţă de Note 8 şi selfie-urile sale. Capturile landscape sunt arătoase şi detaliate pe Note 9, iar claritatea e MEREU perfectă.

Prim plan realizat cu camera lui Samsung Galaxy Note 9

Prim planurile sunt foarte apropiate şi perfecte, cu focalizare imediat reglată pe nevoia utilizatorului. Se descurcă cu soarele în faţă, Bokeh arată OK (dar sub Huawei P20 Pro), iar HDR-ul este solid. O să vi se pară că avem nişte culori cam reci, venind de la un iPhone sau un S9. Nu văd defecte evidente, dar saltul faţă de Note 8 e cu maxim 10-15%. Pe Instagram şi Facebook diferenţele o să tindă spre zero.

Îl bate pe Xperia XZ2 și XZ3, iar cu iPhone X şi HTC U12+ e la egalitate la culori şi claritate. Mai puţin ars decât Huawei P20 pro, dar cu zoom şi Bokeh sub el.

În condiţii low light avem fotografii foarte clare şi foarte bine iluminate. Zoomul rămâne iarăşi de calitate, fără grain apărut rapid. Bliţul e destul de cald şi în acelaşi timp rece cât să nu declanşeze nuanţe albastre ciudate sau să înece cu alb imaginea. Nuanţele, strălucirea surselor de lumină, galbenul clădirilor, totul e în grafic. Cu toate acestea nu este "next level", ci nivelul curent al excelenţei.

Ştiţi voi, cel de la S9 şi iPhone X. Huawei P20 Pro şi Pixel 2 XL sunt ceva mai next level aş spune. La Note 9 dacă te uiţi la colţurile şi ungherele fotografiilor vei găsi şi ceva grain totuşi noaptea. La acest nivel trebuie să ai ochiul format să îţi dai seama că P20 Pro şi Pixel 2 XL sunt peste Note 9, iar Note 9 e peste Galaxy S9. Modul său de a prinde lumina e ceva deosebit totuşi.

Să vedem cum stăm cu filmarea. Captura video clasică este în format MP4, Full HD, la 14 Mbps şi 30 FPS. Stabilizarea optică este excelentă, nu avem flicker şi am urcat şi coborât pante fără refocalizare sau probleme. La filmarea selfie fața a arătat excelent, microfonul a fost perfect, iar captura e de top 3 pe anul 2018. Ceva supraexpunere în fundal tot am găsit totuşi.

Filmare 4K impresionează prin dynamic range perfect, iar claritatea şi culorile sunt bune de lung metraj şi videoclip de artist local. Şi aici culorile arată mai bine decât la filmarea cu Huawei P20 Pro, care a cam ars verdele şi a "aprins" prea mult albastrul pe acel vaporaş. Samsung Galaxy Note 9 nu are nici un defect la filmarea cu camera principală, luând torţă de învingător de la Sony Xperia, după câţiva ani de supremaţie a japonezilor.

Zoom perfect, Super Slow Motion convingător cu acea pictură de apă care se sparge, dar nu strică să fie o captură Full HD totuşi. Top 3 2018, la mare bătaie cu HTC U12+, peste Xperia XZ2 şi XZ3, testat de noi între timp. E peste Huawei P20 Pro la culori, peste iPhone X la stabilizare şi are un zoom foarte bun faţă de orice rival. Toate plus un microfon excelent. Problema e ca şi Note 8 filma tare, tare bine...

În condiţii low light zoomul e doar OK, apare ceva grain, dar nu foarte grav. Avem și lence flare şi reflexii, dar sursele de lumină rămân cu srăluciri rezonabile. Stabilizarea e la posturi, microfonul e de calitate, dar am remarcat mici tremurături la acea filmare din mers la fântâna din Timişoara. Luminile arată perfect, dar senzaţia mea este că suntem puţin sub iPhone XS de exemplu.

HTC U12+ prinde mai multă lumină, dar filmează prea gălbui. Stabilizarea nocturnă e mai bună decât la Galaxy S9+, asta e sigur. Faţă de Note 8 diferenţele sunt insesizabile aş spune. Concluzia e că dacă ai Note 8 poţi să rămâi la el, dar culmea e că am găsit câteva plusuri faţă de Galaxy S9+. Ziua se bate doar cu HTC U12+ și iPhone XS Max, restul sunt aproape toţi depăşiţi, iar noaptea e depăşit doar de Pixel 2 XL, Huawei P20 Pro și iPhone XS MAx. La filmare e de locul întâi.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×