Chromecast, adică cum Încearcă Google să-și facă loc În living pe bani mărunți

3.719 ori
<b>Chromecast, adică cum Încearcă Google să-și facă loc În living pe bani mărunți</b>După birou, buzunar și noptieră, Google încearcă să pună stăpânire și pe living, în ciuda eșecului numit Google TV. Cu doar 16 ani în urmă, în 1997, Larry Page și Sergey Brin înregistrau domeniul Google, pe care în scurt timp urma să...

După birou, buzunar și noptieră, Google încearcă să pună stăpânire și pe living, în ciuda eșecului numit Google TV. Cu doar 16 ani în urmă, în 1997, Larry Page și Sergey Brin înregistrau domeniul Google, pe care în scurt timp urma să ruleze cel mai utilizat motor de căutare, punând stăpânire astfel pe birourile milioanelor de internauți.

A urmat buzunarul prin proiectul Android, care după revoluționarul iPhone, a câștigat teren în dauna acestuia, devenind în zilele noastre cel mai răspândit sistem de operare mobil.

Ca să nu rămână nicio parte a zilei fără prezența gigantului American, ultimul lucru ce-l punem jos pe noptieră înainte de somn, este o tabletă... Poate singurul loc în care Google încă nu a reușit să-și arate masiv prezența, este living-ul, mai precis televizorul.

Am scris acum câteva zile un editorial despre Apple și următorul lor pas, Smart TV-ul, și mă întorc la același subiect, dar din altă perspectivă, având de data aceasta ca temă Google, de vreme ce tocmai mi-a sosit unitatea Chromecast comandată de pe Amazon (un adaptor digital de media streaming, cum îl definește Wikipedia).

Mă abat puțin de la analiză, dar doar pentru a vă povesti despre acest gadget minune, care în acest moment este cel mai vândut produs de pe Amazon (da, nu e un Kindle..)!

Chromecast - Amazon

Așa deci! Comanda am făcut-o acum câteva zile, când am și anunțat printr-un articol că Amazon a început vânzarea lui Chromecast la nivel Global. între timp s-au răzgândit, și-au dat seama că e greșeală să vândă dispozitivul către țări care n-au acces oficial la Google Music/Movies și Netflix. Am și primit un mail prin care mi s-a oferit returnarea banilor dacă renunț la comandă. N-am renunțat, astfel am ocazia să vă prezint gadgetul!

Chromecast - Smart TV

Vine într-o cutie aproape pătrată, ce conține unitatea în sine, un încărcător (fără adaptor), un cablu USB - Micro USB și un prelungitor pentru mufa HDMI, care ține și pe post de antenă WiFi, în caz că aveți probleme cu semnalul.

Chromecast unboxing

Chromecast are nevoie de alimentare ca să funcționeze, iar aceasta poate fi obținută ori printr-un port USB al televizorului (dacă are), ori prin intermediul încărcătorului de 5V ce vine la pachet. Odată conectată unitatea la TV prin mufa HDMI și alimentată, televizorul trebuie repornit și comutat pe sursa HDMI.

Instalare Chromecast

Veți știi că ați procedat corect, dacă vă apare următorul ecran pe televizor, ecran ce vă îndrumă spre pagina google.com/chromecast/setup, locul de unde veți iniția setup-ul lui Chromecast.

Chromecast Setup

Setarea device-ului se realizează foarte simplu, din browserul Chrome instalat pe laptop sau PC și nu este un proces îndelungat, ceea ce e bine!

Chromecast

Imediat după setup, Chromecast își face update de pe internet, care în funcție de conexiune, poate dura între 1 și 5 minute și rezultă în restartarea unității. Nu vă alarmați dacă apare ecranul negru! Va reporni…

Chromecast Update

Setup Chromecast via Laptop

Urmează ca în browser-ul din care am inițiat setup-ul să ni se ceară instalarea plugin-ului Cast, plugin care ne va permite să rulăm atât clipuri YouTube de pe laptop direct pe TV, cât și conținutul afișat în browser. în opinia mea, în acest moment, acesta este cel mai mare avantaj al gadgetului, de vreme ce putem urmări transmisiuni sportive, ori alte materiale video sau audio, via browser (Digi Sport de exemplu, pentru UPC-iști).

Redare continut Browser via Chromecast

Mobilissimo.ro prin Chromecast

Bineînțeles deliciul proprietarului unui astfel de device, e faptul că va putea reda clipuri YouTube și muzica din Google Play Music, de pe telefon sau tabletă pe Televizor - evident, doar dacă are norocul să dispună de un cont deplin funcțional în cazul Play Music! Pentru acest lucru e nevoie de o aplicație, ce din păcate nu poate fi descărcată din Play Store la noi, însă știm cu toții că există alternative (aici de exemplu).

Chromecast APKChromecast Music Streaming de pe telefon.

Aplicația este foarte simplă, practic e un plugin mai degrabă decât o aplicație de sine stătătoare. Rezultatul instalării acesteia, este apariția unui nou buton în aplicațiile suportate, butonul "Cast". Deschizând de exemplu un clip în YouTube sau un Playlist în Play Music și apăsând pe butonul Cast, veți putea comuta materialul media de pe telefon pe televizor și îl veți putea viziona sau asculta la o calitate superioară micului device, de pe care a plecat comanda.

Chromecast - redare clipuri YouTube de pe telefon

Metallica pe TV via Chromecast, de pe telefon

Per total sunt mulțumit de achiziție și aștept ca odată cu lansarea Android 4.4 Kit Kat, butonul Cast să apară pe mai multe aplicații ale developerilor de conținut.

Revenind la analiză după scurta prezentare, trebuie să felicit Google pentru acesta idee, pentru că pentru bani puțini, chiar va reuși să pună stăpânire pe televizoarele produse de giganții industriei, care de câțiva ani buni funcționează parcă în cartel și vând smart TV-uri cu software și hardware prost, la prețuri nesimțite! Pot caracteriza acest device ca fiind un haiduc ce jefuiește televizoarele, luându-le display-ul, pentru a ne oferi divertisment gratuit!

Bineînțeles Google a încercat și pe căi oficiale să determine producători ca Samsung, LG, Sony și alții să adopte platforma Google TV, dar acțiunea lor n-a avut ecou, sau cel puțin nu unul cara să conteze, toate acestea din cauză că producătorii nu doresc concurență în acest domeniu.

Cum spuneam, Google s-a văzut în situația de a se comporta ca un haiduc și să pună stăpânire pe televizoarele acestor producători, fără a le cere acordul de această dată!

Evident încă nu putem vorbi de un sistem de operare propriuzis pentru televizoare, dar Google, cu Chromecast, a testat piața și se poate cataloga a fi in meci câștigat pentru aceștia. încă nu există cifre oficiale în legătură cu vânzările, dar sunt uriașe! Stocurile inițiale s-au epuizat în doar câteva ore!

Practic ce se va întâmpla? Google va continua dezvoltarea în direcția unui sistem de operare/UI pentru TV, probabil un Android modificat, ce va fi instalat pe următoarea generație de dongle-uri media, iar producătorii de televizoare (deja panicați), își vor da seama că au greșit refuzând oferta inițială numită Google TV. Colac peste pupăză și Apple va ieși cu al lor TV, iar Samsung, LG & Co vor realiza că sunt nepregătiți să facă față invaziei.

Google va face bani din vânzările de aplicații ca și în cazul telefoanelor și tabletelor, plus că vor avea o nouă platformă pentru publicitate și probabil va câștiga mai mulți bani de pe urma Smart TV, decât înșiși producătorii! Urmează să semneze contracte cu posturile de televiziune și să le ofere direct de pe stick - cum a făcut și Apple la rându-i cu iPod și casele de discuri și vor acapara chiar și piața cabliștilor.

Cu siguranță vor exista falimente gen Nokia (aș paria pe Sony în primul rând…). Probabil Samsung și LG se vor regrupa din mers și vor semna contracte cu Google, sperând ca prin platforma acestora să revină la un trend ascendent, pe rețeta Android&Telefoane.

în final, revenind la titlul acestui editorial, spuneam că Google încearcă să-și facă loc în living, dar e greșit! Google și-a făcut deja loc în living și nu oricum! Pe bani mărunți!

Un subiect de urmărit deci! Păreri?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×