Ce este Windows 10X, noua platformă pentru pliabile şi terminale cu două ecrane

1.238 ori
<b>Ce este Windows 10X, noua platformă pentru pliabile şi terminale cu două ecrane</b>Microsoft e în primul rând companie software şi apoi hardware, chiar dacă evenimentul Surface din ultimele 24 de ore pare să indice altceva. Totuşi am avut şi un moment în care s-a vorbit despre software sau mai bine

Microsoft e în primul rând companie software şi apoi hardware, chiar dacă evenimentul Surface din ultimele 24 de ore pare să indice altceva. Totuşi am avut şi un moment în care s-a vorbit despre software sau mai bine zis despre noul Windows 10X. Nu, nu este Windows 11 sau un echivalent, ci o versiune specială de Windows 10X pentru pliabile şi terminalele cu două ecrane.

Windows 10X

Şi Slavă Domnului avem destule deja, două proaspăt anunţate de Microsoft: Surface Duo şi Surface Neo. Microsoft tot lucrează la un Windows 10 mai Lite şi am tot auzit de Windows Core OS. Până una alta Windows 10X a fost anunţat şi va sosi în toamna lui 2020. Suntem tentaţi să îl credem noul Windows RT, dar Microsoft a învăţat din greşeli.

Windows 10X

Ideea este de a rula softuri tradiţionale de Windows nu doar aplicaţii aplicaţii din Windows Store sau web apps. Dispar astfel limitările lui Windows 10S sau Windows RT. Interfața e foarte minimalistă şi va ajunge pe Surface Neo şi terminale dual display de la ASUS, HP, Dell şi Lenovo. În cazul lui Surface Neo poţi pune o tastatură fizică peste ecran şi aplicaţiile se vor muta şi redimensiona ca UI în jurul accesoriului pe care îl poți muta.

Windows 10X are un meniu nou Start, care afişează o listă cu aplicaţii, documente şi fişiere recente, puse la îndemână. Aminteşte cumva mai mult de un smartphone. Nu mai avem Live Tiles şi nici iconuri animate. Avem aplicaţii cărora le putem da "pin in place" şi o listă de documente recente în zona Start. Pare mai mult un launcher. Pe viitor Windows 10X va realiza actualizări în fundal, este un OS extra securizat (zona de computing e separată de cea de aplicaţii, ceea ce te apără de malware).

Are şi atuul Always Connected şi al pornirii instant, imediat ce ai luat terminalul de pe masă. Toată interfaţa e flexibilă şi perfect scalabilă, indiferent de număr de ecrane, format, diagonale şi rezoluţii. Unele aplicaţii celebre vor avea versiuni speciale de Windows 10X, de la YouTube la Facebook şi restul. Se pare că suntem pe drumul cel bun cu acest spinoff de Windows 10. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×