[UPDATE #3 20.05.2019] Fără GApps, Play Store și Google Services pe viitoarele telefoane Huawei, dezvăluie Reuters

6.021 ori
<b>[UPDATE #3 20.05.2019] Fără GApps, Play Store și Google Services pe viitoarele telefoane Huawei, dezvăluie Reuters</b>Cunoaștem deja istoricul evenimentelor legate de interdicțiile Guvernui SUA privind companiile din China și aici mai ales cele ce sunt îndreptate împotriva segmentului „telecom”. Principala cauză învocată americani este furtul de tehnologie, dar și temeri

UPDATE #3: 20-05-2019: Au început să apară informații legat de sistemul de operare dezvoltat „in house” de cei de la Huawei. Acesta s-ar numi  „HONGMENG OS” și probabil este bazat pe AOSP, fiind un Android Fork, adică un Android modificat și dezvoltat de Huawei, ce conține servicii și aplicații ale acestora. Informația aceasta trebuie tratată deocamdată sub formă de zvon, nu avem încă un comunicat la mod oficial de la Huawei.

UPDATE #2: 20-05-2019: Imediat după postarea declarației oficiale Google cu privire la viitorul device-urilor Huawei avem iată și o reacție din partea companiei chineze pe care o puteți citi mai jos:

„Huawei a constribuit substanțial la dezvoltarea și creșterea lui Android în întreaga lume. Ca unul dintre partenerii globali cheie ai Android, am colaborat îndeaproape cu platforma open-source Google pentru a dezvolta un ecosistem de care au beneficiat atât utilizatorii, cât și industria.”

„Huawei va continua să furnizeze actualizări de securitate și servicii post-vânzare către toate produsele existente Huawei și Honor (smartphone-uri și tablete), atât pentru cele deja vândute, cât și pentru cele aflate în stocul comercianților.”

„Vom continua să construim un ecosistem software sigur și durabil, pentru a oferi cea mai bună experiență tuturor utilizatorilor la nivel global.” 

UPDATE #1 20-05-2019: La câteva ore distanță de la știrea pe care v-am prezentat-o și noi mai jos iată că Google revine cu o declarație oficială pentru a ne lămuri cu privire la ce se întâmplă în perioada următoare și ce soartă au actualele device-uri Huawei. Declarația tradusă o aveți mai jos:

„Respectăm ordinul dat și examinăm implicațiile. Google Play și Google Play Protect vor continua să funcționeze pe device-urile Huawei existente.” 

ARTICOL INIȚIAL 19-05-2019:

Cunoaștem deja istoricul evenimentelor legate de interdicțiile Guvernului SUA privind companiile din China și aici mai ales cele ce sunt îndreptate împotriva segmentului „telecom”. Principala cauză invocată de americani este furtul de tehnologie, dar și temerile privind securitatea datelor și spionajul. Cunoașteți probabil și faptul că săptămâna aceasta Donald Trump, președintele Statelor Unite, a declarat „Stare de Urgență Națională”, iar urmarea acestei decizii, sau mai exact ținta ei, este Huawei și interesele sale de afaceri din State.

Pe cale de consecință, aflăm azi că Google a anunțat suspendarea relațiilor de afaceri cu Huawei și întrerupe licențierea a trei servicii esențiale pentru buna funcționare a sistemului de operare Android (așa cum îl cunoaștem):

  • Google Apps (GApps)
  • Google Services
  • Google Play Store

Practic Huawei va rămâne doar cu software-ul Open Source, adică Android curat, fără posibilitatea de a folosi serviciile și software-ul Google. Nu trebuie să ignorăm nici partea hardware, unde chinezii, totuși, din câte au declarat, și-au făcut un stoc destul de mare de componente, preventiv. Revenind la problema software, Huawei, prin vocea unor manageri au recunoscut cu mai multe ocazii că lucrează de ceva timp la un sistem de operare propriu, în eventualitatea în care vor apărea situații ca cea de față, deci nu au fost luați chiar prin surprindere.

Problema este că este extrem de greu să concurezi cu Google și cu Apple când vine vorba de ecosistem, iar acest lucru ne-a fost dovedit nu odată! Doar amintiți-vă de cel mai mare eșec și anume Windows Phone, însă să nu uităm nici de încercările Samsung cu Bada OS sau Tizen. Ar mai fi Web OS, Sailfish OS, Firefox OS, Ubuntu Mobile, iar lista e lungă. Toate au sfârșit prin a fi îngropate, sau în cel mai bun caz s-au scufundat în anonimat, ori s-au transformat în platforme TV/ purtabile.

Mai mult ca sigur vor merge pe mâna Android în versiunea sa de bază (AOSP) și o vor dezvolta în casă. Asta înseamnă practic că vor putea rula absolut toate aplicațiile Android existente și cu puțin ajutor din partea comunității XDA, nu văd o problemă nici în rularea celor trei servicii pierdute (evident nu la ieșirea din fabrică a telefonului).

Evident nu doar Huawei este afectată de această decizie, ci și Google, deoarece pierde banii din licențiere către al treilea cel mai prolific producător de telefoane la nivel mondial, ceea ce nu e de ici de colo. Jocurile politice, în opinia mea, pot afecta în viitorul apropiat și Apple, care are interese în China la nivel de producție și nu numai, iar o eventuală contramăsură care s-ar lua la nivel înalt în China asupra Apple, ar duce prețul telefoanelor mobile în nori. Odată pentru că Google va fi nevoită să compenseze pierderile prin licențe mai scumpe către ceilalți producători, iar Apple, deoarece vor trebui să se reorienteze spre India, Taiwan sau Vietnam, unde mâna de lucru este mai scumpă.

Un aspect însă începe să capete contur și anume motivul existenței brandului Honor, care probabil nu va fi afectată de decizia Google și chiar dacă aceasta este o filială Huawei, pare a avea un statut special, unul care îl separă total de compania mamă.

Nu știu dacă va ieși cineva învingător în acest război politico-economic, cert e că păgubiți vom fi noi clienții!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×