Pregătiri pentru faliment? Nokia mizează tot pe cartea Jolla OS, planul B pentru eșecul Windows Phone

3.112 ori
<b>Pregătiri pentru faliment? Nokia mizează tot pe cartea Jolla OS, planul B pentru eșecul Windows Phone</b>Calculele recente ale analistului Horace Dediu au arătat că Nokia, Microsoft și AT&T au reușit cu greu să vândă doar 330.000 de unități Nokia cu Windows Phone în SUA, un număr catastrofal. și asta în condițiile în care cele 3 companii au...

Calculele recente ale analistului Horace Dediu au arătat că Nokia, Microsoft și AT&T au reușit cu greu să vândă doar 330.000 de unități Nokia cu Windows Phone în SUA, un număr catastrofal. și asta în condițiile în care cele 3 companii au investit sute de milioane în promovarea seriei Lumia. Am mai spus-o și o mai spun: dacă Windows Phone 8 nu reprezintă un succes pentru Nokia și MS, atunci Nokia e pierdută. Sau poate că nu... de vreme ce se pare că finlandezii au pregătit deja un plan B și anume Jolla OS.

Cu câteva luni în urma Nokia afirma cu o ușoară panică faptul că nu are pregătit un plan B pentru telefoanele inteligente și că singurul plan de rezervă este că "planul A să aibă succes". Pe măsură ce au trecut lunile și telefoanele Windows Phone nu au adus vânzările sperate, a apărut și teoria unui plan secundar. Cu două săptămâni în urma șeful comitetului de conducere Nokia, Risto Siilasmaa a declarat că finlandezii au un plan de rezervă, dar nu a oferit detalii despre acesta. La acea vreme se vehiculau nume ca Tizen sau chiar Android, dacă nu chiar o înviere a lui Meego.

Este vorba evident despre un colac de salvare în cazul în care Windows Phone 8 eșuează și nu reușește să propulseze Nokia în topul producătorilor de smartphone-uri. Apoi au venit alte vești proaste și anume faptul că majoritatea echipei care a lucrat la MeeGo a ales să plece de la Nokia, dar din fericire nu au ales tabăra vreunui rival, ci tot o companie finlandeză. E vorba despre un startup finanțat de Nokia, practic un grup de "rebeli" de la Nokia, care au refuzat să lase proiectul Maemo/MeeGo să moară și au creat o nouă platformă, pe numele său Jolla.

în plus, echipa a promis deja că până la finalul anului vor veni cu un telefon nou, iar imaginația fanilor deja s-a aprins cu gândul la un Nokia N10. Echipa Jolla include membri care au creat telefonul Nokia N9, dezvoltatori care au lucrat la MeeGo, dar și experți din cadrul comunității neoficiale din jurul lui MeeGo. Jolla este o platformă pe bază de HTML5 și folosește Proiectul Mer, ce presupune o interfață complet nouă. CEO-ul Jolla a afirmat recent că va colabora strâns cu Nokia, deși compania rămâne independentă.

Scopul este inovația și vom avea terminale noi în acest an. Producția telefoanelor va avea loc în Asia, printr-o serie de parteneri locali și deja în media online s-a stârnit un mare interes pentru Jolla. Problemă mare de la Nokia este managementul defectuos și era de așteptat ca mințile luminate din companie să demisioneze și să creeze o capsulă de salvare pentru Nokia, dar una care va opera independent. Mai țineți minte când Steve Jobs a fost forțat să părăsească Apple și apoi a creat compania Next? Ei bine produsele Next au fost atât de promițătoare încât Apple a fost forțată să cumpere compania pentru sute de milioane de dolari.

Dacă Jolla va fi un hit, atunci Nokia ar putea să își cumpere "puiul" pentru o sumă uriașă. în fine, acest startup nordic se mișcă foarte rapid și deja a semnat un contract de distribuție cu D. Phone, cel mai mare retailer de telefoane din China. Accesul la piața asiatică este vital, deoare spre exemplu piața smartphone din China este cea cu creșterea cea mai rapidă din lume. Mă aștept să mai auzim de Jolla în următoarele luni și pot să spun că e primul lucru încântător care iese de sub aripa Nokia de la N9 încoace.

Va ajunge Jolla la situația Apple - Next? Eu cred că da, dar vă invit și pe voi la discuții în rândurile următoare.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×