Qualcomm este obligată să îşi licenţieze brevetele şi către alţi producători de procesoare

1.033 ori
<b>Qualcomm este obligată să îşi licenţieze brevetele şi către alţi producători de procesoare</b>Aflăm astăzi o veste tare interesantă din SUA, aceea că Qualcomm este acum obligată să își licențieze brevetele și către ceilalți producători din zona de procesoare. Aceasta știre nu este deloc pe placul companiei americane care a tot încercat

În ultimii ani am tot scris despre bătălia dintre Qualcomm şi Apple, dar uneori şi despre disputa dintre Qualcomm şi autorităţile din SUA sau cu rivalii producători de cipuri. Azi aflăm că Qualcomm a suferit o înfrângere, fiind obligată de către FTC (Federal Trade Commission) să îşi licenţieze brevetele către alţi producători de procesoare.

Câtă vreme e vorba despre brevete ce acoperă tehnologii standard vitale, nu văd de ce nu s-ar petrece acest lucru şi cu sume rezonabile dacă se poate. Deocamdată decizia este una preliminară a unui tribunal federal din State, deci probabil e loc de apel. Dacă se merge pe această direcţie, monopolul Qualcomm ar putea fi spart, pe piaţa procesoarelor de smartphone.

Deja firme mari ca Apple se orientează spre Intel sau MediaTek pentru cipuri de modem, Samsung îşi produce singură cipurile 5G şi are şi seria Exynos, iar Huawei are la rândul său Kirin. În acest caz de la tribunal, totul a pornit de la faptul că Qualcomm nu dorea să îşi licenţieze brevetele pentru producţia de modemuri şi cipuri de modem către firme precum Samsung, Huawei sau Intel.

Qualcomm şi-a mai licenţiat tehnologia către rivali, dar niciodată nu a partajat brevete esenţiale. Dacă se aplică decizia tribunalului, rezultatul va fi o creştere a competitivităţii soluţiilor de pe piaţa chipseturilor şi va avea de câştigat consumatorul. Decizia e cu atât mai importantă cu cât ne apropiem de epoca 5G şi modemurile 5G vor deveni componente vitale pentru producătorii de telefoane. Poate cu monopolul spart, Qualcomm nu va mai fi amendată aşa usturător de UE.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×