Rusia îşi face sistem de operare mobil, bazat pe Sailfish OS; Se va numi Aurora OS şi vine în 2021

1.171 ori
<b>Rusia îşi face sistem de operare mobil, bazat pe Sailfish OS; Se va numi Aurora OS şi vine în 2021</b>Epopeea Sailfish OS continuă, de această dată sub un alt nume. Se pare că în Rusia platforma software se va transforma sub numele de Aurora OS. Sailfish OS era proiectul companiei finlandeze Jolla, care pornea la drum cu speranţe mari

Epopeea Sailfish OS continuă, de această dată sub un alt nume. Se pare că în Rusia platforma software se va transforma sub numele de Aurora OS. Sailfish OS era proiectul companiei finlandeze Jolla, care pornea la drum cu speranţe mari în 2012, producând inclusiv hardware.

Lucrurile nu au mers bine deloc şi după câteva amânări de tablete şi telefoane, Jolla a aruncat prosopul. Sailfish OS a continuat totuşi să existe într-o formă sau alta. A ajuns în diferite ţări din Europa, ca o alternativă la Android. Aparent în Rusia, Sailfish s-a bucurat de ceva succes, iar acum iniţiativa continuă local. Acolo chiar autorităţile şi firme asociate guvernului folosesc Sailfish pentru securitatea sa.

Rostelecom, companie telecom de stat a cumpărat recent 75% din platforma deschisă pe care e bazat Sailfish. Va transforma resursele proiectului în Aurora OS, care va fi gata în jurul anului 2021. Întregul proces de tranziţie şi dezvoltare software costă 160.2 miliarde de ruble, adică 2 miliarde de euro. Practic Jolla a primit un influx mare de capital şi poate lupta să ajungă dezvoltatoarea OS-ului cu numărul 3 în zona mobile, dupa Android si iOS.

Are de furcă cu Kai OS între timp, care e pe cai mari după investiţii Google şi susţinerea Nokia, care l-ar include pe un Nokia N9 retro la MWC 2019. Interesant să vedem ruşii jucând pe această piaţă, după ce în afară de câţiva antiviruşi, şi telefoane cu două ecrane YotaPhone nu prea au produs în ultimele decenii.

Și mai interesant este colaborarea lor cu finlandezii, cele două naţiuni nefiind deloc prietene, ba chiar având şi teritorii disputate.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×