Camera duală, viziunea producătorilor şi adevărata ei utilitate

Autor:  | Publicat în:  Editorial  Tehnologie 5.218 ori
<b>Camera duală, viziunea producătorilor şi adevărata ei utilitate</b>Camerele duale nu sunt ceva nou pe telefoane, ele au fost prezente pe ele încă din anul 2007, când Samsung a încercat marea cu degetul integrand un astfel de modul pe telefonul Samsung SCH-B710. Acesta oferea funcţii de fotografiere 3D..

Camerele duale nu sunt ceva nou pe telefoane, ele au fost prezente pe terminale încă din anul 2007, când Samsung a încercat marea cu degetul integrând un astfel de modul pe Samsung SCH-B710. Acesta oferea funcţii de fotografiere 3D prin cei doi senzori de câte 1,3 megapixeli plasați în spate. Cât de eficientă era camera, putem doar să ne imaginăm, cert e că nici urmaşii din 2011, LG Optimus 3D, HTC Evo 3D sau Sharp Aquos SH-12C n-au reuşit să convingă publicul! De altfel, 3D-ul n-a prins nici în cazul display-urilor, indiferent că vorbim despre telefoane, sau televizoare smart.

Acestora le-a urmat un alt val de telefoane cu cameră duală, cu HTC în avangardă de această dată, ce venea cu un concept nou, adică efectul Bokeh şi refocalizarea de după captură. Noua tehnologie a fost primită cu reticenţă, fiind considerată mai degrabă un gimmick decât ceva util, asta şi din cauză că M8 arăta ciudat cu cele două camere spate (a doua cameră strica oarecum imaginea de telefon perfect din punct de vedere estetic), în contextul în care era un telefon ieşit din comun de frumos. În acelaşi an 2014 era lansat şi Huawei Honor 6 Plus, telefon de care puţini îşi amintesc, dar care a primit şi o prezentare din partea noastră. Acesta, ca şi One M8, oferea efectul Bokeh şi permitea refocalizarea subiecţilor după efectuarea fotografiei.

Am avut şi un ZTE, pe nume Axon, ce venea cu o cameră duală în 2015, ea aducea în premieră ideea de fotografie alb negru pe un telefon, având un senzor dedicat pentru acest tip de captură, camera sa putea combina cele două capturi în una singură, pentru o calitate mai bună a imaginii.

Acum hai să vedem şi ce ne-a adus anul 2016, unul de referinţă în cazul tehnologiilor duale în cazul camerelor integrate pe telefoane, asta şi prin simplul fapt că Apple a adoptat la rându-i pe iPhone 7 Plus acest nou mijloc de a captura imaginile.

În opinia mea, pe lângă alte efecte permise de combinaţia capturilor celor două camere, putem categoriza în 3 elemente profund distincte modalitatea prin care ele se fac utile azi:

  1. zoom in
  2. captură alb negru
  3. captură wide-angle

Evident fac abstracţie de captura 3D, care aşa cum v-am spus la început, n-a prins. Deci! Ca să revin la titlul acestui editorial, se pare că viziunea producătorilor diferă uşor, iar pe când Apple se axează pe efectul bokeh şi zoom in pentru a-şi promova telefonul, Huawei pariază pe senzorul monocolor alb negru, pe când LG, cu al său G5, a promovat fotografierea wide-angle.

Am avut toate cele 3 telefoane în teste aici la Mobilissimo.ro, deci vă pot împărtăşi o opinie avizată, evident cu o doză de subiectivism, ce reflectă propriile-mi nevoi. Dintre cele 3 tehnologii enumerate mai sus, aş pune pe primul loc captura wide-angle, care mi s-a părut fantastică şi extrem de utilă pe LG G5, am reuşit să fac nişte capturi imposibil de realizat cu alte telefoane aflate pe piaţă în acest moment. Apoi, pe locul doi aş plasa captura monocolora a lui Huawei P9, care duce fotografierea la nivel de artă, imaginile obţinute prin senzorul dedicat fiind de-a dreptul spectaculoase. Pe ultimul loc plasez capacitatea de zoom-in lossless, care cu cei doar 2X în cazul lui iPhone 7 Plus, e glumă proastă. Observaţi că nu am amintit Bokeh, pe care în continuare îl consider element neesenţial, unul care e mai degrabă un gimmick, ce îl veţi folosi rar spre deloc!

Asta e opinia mea şi mă aştept să completaţi acest scurt editorial cu percepţia voastră despre tehnologia duală a camerelor, asta şi în contextul în care 2017 ne va aduce şi mai multe astfel de terminale (vezi Allview, Elephone și mulți alții) și probabil o varietate de noi elemente de care încă nu am avut parte până în acest moment. Cu ce ar putea să ne surprindă Samsung sau HTC de exemplu?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×