Cum a ajuns România bad boy-ul ştirilor tech/IT (Editorial)

4.252 ori
<b>Cum a ajuns România bad boy-ul ştirilor tech/IT  (Editorial)</b>Un nou editorial vă este servit astăzi și el adună laolaltă câteva evenimente cheie din știrile tech/IT în care România a fost menționată de către publicațiile străine. Fie că este vorba despre prototipuri de telefoane vândute pe OLX.ro, fie de laptopuri

România e ţara cu prea puţine toalete şi cu prea multă viteză de Internet. Avem peste 40% din oameni analfabeţi funcţional, dar consumăm mai mulţi TB de date decât NASA. Într-o asemenea ţară a contrastelor, era de aşteptat să ajungem subiect de ştiri şi pentru presa tech internaţională. Şi cum în ultima vreme ţara noastră a început să devină cam bad boy la acest capitol, am zis să tragem linie şi să facem un rezumat.

Sony Xperia XZ Premium

Nu vă aşteptaţi la o cronologie exactă, ci mai degrabă o abordare de tip "una caldă şi una rece". Vom începe cu ultima pată neagră şi anume faptul că un prototip de Sony Xperia XZ Premium a ajuns la vânzare pe OLX. El fusese dus la o casă de amanet din Bucureşti, lucru total interzis pentru tester-ul sau inginerul care avea telefonul în posesie.

Moto G5 Plus

Şi dacă ar fi primul caz... Cu câteva luni în urmă un Moto G5 Plus prototip ajungea tot pe OLX.ro, evident tot în România şi asta înainte de a fi anunţat oficial. Cei de la Gizmodo ne acopereau de ruşine în 2010, când ultimul tip de laptop ASUS, NX90 a dispărut din holul unui hotel din Bucureşti, unde fusese expus pentru promovare. Preţul era la acea vreme de peste 10.000 de lei.

Asus

Nouă la Mobilissimo.ro nu ne place politica, dar inevitabil există şi subiectul Sebastian Ghiţă. Ancorat adânc în IT-ul românesc, având companii tech cu contracte cu statul, omul de afaceri a ajuns urmărit la nivel european şi internaţional, fiind acoperit ca subiect de Reuters şi CNN. 

Sebastian Ghita

Şi pentru că nu e totul negru îl avem şi pe white hat hackerul Alex Coltuneac, dat ca exemplu pozitiv de Wired pentru vânătoarea de buguri pe care o făcea pentru Microsoft, Facebook, Google sau Yahoo, cu mare succes de altfel.

Alex Coltuneac

Apoi avem oraşul Ramnicu Vâlcea, considerat Silicon Valley-ul hackerilor din Europa de Est. Deşi teoretic e un oraş mai degrabă turistic şi într-o zonă cu venituri de nivel mediu sau mic, oraşul e plin de maşini de lux. La volanul lor apar tineri de 20 sau 30 de ani îmbogăţiţi peste noapte din cracking, hacking, phishing sau simpla vânzare de bunuri online fără a mai trimite bunurile.

Replica vine din Bucureşti, unde FBI-ul a înfiinţat o brigadă de 600 de specialişti care să lupte cu crimele cibernetice.

Guciffer

Nu uităm nici de Guccifer, celebrul hacker din zona de vest a României, cunoscut pentru ca a spart computere ale celebrităţilor, dar şi conturi guvernamentele din State. Totul a început în 2013, când ştirile au anunţat că Guccifer spărsese contul surorii fostului preşedinte din SUA, George W. Bush. Fotografii de familie, inclusiv unele cu Bush Sr. în spital au ajuns pe web.

Au urmat hack-uri la nivel de AOL, Yahoo, Flickr şi Facebook, promovându-l pe Guccifer la nivel de superstar. În 2014 hacker-ul a fost condamnat la 7 ani de închisoare în România după ce a spart mailurile unor oficiali de la noi. A urmat o extrădare spre SUA, iar în 2016 Marcel Lazăr Lehel (numele real al hackerului) primea 52 de luni de închisoare. Lehel a fost implicat şi în scandalul cu mailurile lui Hillary Clinton, dar nu a reuşit să ofere dovezi că a spart serverul respectiv.

Fosti ministri

Şi continuăm cu lista de scandaluri cu faimosul "Dosar Microsoft", un scandal de corupţie care implică 10 foşti miniştri anchetaţi de DNA pentru contracte de licenţe Microsoft pentru şcoli, în valoare de sute de milioane de euro. Dosarul a fost deschis după ce DNA a fost sesizată că în 2003, Claudiu Florica, şef al Fujitsu Siemens România şi o altă serie de oficiali ai unor companii locale au influenţat ministri pentru a primi contractul de licenţe Microsoft.

Ca bilă albă, până şi candidatul la preşedinţia SUA, Bernie Sanders a amintit de super viteza la Internet a României într-un discurs de anul trecut. Chiar dacă nu mai suntem chiar țara cu cel mai bun Internet de pe glob, suntem în continuare pe podium în Europa şi în top 15 la nivel global, dar poziţiile sunt în continuă schimbare. Cert e că puteţi întreba pe oricine a fost în vizită recent în Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania, ba chiar şi SUA şi vă va spune că acolo vitezele la net sunt net inferioare şi preţurile mult mai mari.

Viteze internet

Ar mai fi elemente interesante de menţionat, precum faptul că am avut lansare Samsung Galaxy S8 locală la nici 24 de ore după cea internaţională, iar jurnaliştii de la noi nu au avut embargo la recenzii Galaxy S8 cu săptămâni bune înainte de punerea în vânzare a telefonului, în vreme ce jurnaliştii internaţionali au fost obligaţi să aştepte.

Mai are rost să vorbim de popularitatea lui Apple iPhone la noi? Încă din 2013 erau peste 500.000 de români care intrau pe Facebook folosind iPhone şi nu m-ar mira să fie 1 milion acum. Cu acest huzur tehnologic, cu super echipe de hackeri, gameri şi dezvoltatori avem şanse să fim o forţă globală la capitolul tech, dar "ceva" pare să ne tragă în spate. Orice ar fi, trebuie lăsat deoparte şi trebuie că legislaţia să ajute minţile tinere care ar putea face diferenţa pe viitor.

Şi trebuie şi ca acele oi negre de mai sus să dispară, sau să fie convertite la "partea luminată a forţei".

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×