Google îi cere Curţii Supreme din SUA să decidă dacă poţi cere drepturi de autor pe cod sursă / interfață de programare

799 ori
<b>Google îi cere Curţii Supreme din SUA să decidă dacă poţi cere drepturi de autor pe cod sursă / interfață de programare</b>Unul dintre cele mai mari procese din tech este cel care se tot judeca între Google şi Oracle de câţiva ani deja. Nici una dintre cele două părţi nu e mulţumită, iar acum Google face un pas spre rezolvarea cazului. Compania a depus

Unul dintre cele mai mari procese din tech este cel care se tot judeca între Google şi Oracle de câţiva ani deja. Nici una dintre cele două părţi nu e mulţumită, iar acum Google face un pas spre rezolvarea cazului. Compania a depus o petiţie la Curtea Supremă din SUA, cerând să stabilească limitele a ceea ce înseamnă legea copyright-ului.

Google vrea drepturi de autor asupra codului sursă, atât de disputat de Oracle. Totul începea prin 2010, când Oracle acuza Google că a folosit în mod impropriu elemente din limbajul de programare Java pentru a crea Android. Oracle insistă că utiizarea interfeței de programare Java era o încălcare de drepturi de autor. Google a dat replică prin faptul că API-urile erau fundamentale şi standard şi nu puteau fi evitate sau supuse drepturilor de autor.

Google

De atunci Google şi Oracle şi-au împărţit victoriile şi înfrângerile, iar anul trecut Oracle primea o decizie în favoarea sa care ar fi însemnat că marele G trebuie să plătească miliarde de dolari. Google a cerut o audiere la Curtea Supremă în 2014, dar Curtea a respins cererea respectivă. Acum au apărut noi elemente în discuţie, pentru că gigantul motoarelor de căutare vrea să afle dacă interfaţa software e subiect de copyright sau nu.

Nouă petiţie ar putea afecta viitorul întregului software, declanşând sau oprind procese pentru alte mari companii tech. Oracle a declarat că îngrijorarea Google legată de inovaţie este de fapt dorinţa de a copia soft şi cod valoros pentru a genera profit. Cred că vor mai trece câţiva ani până avem un învingător clar în dispută.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×