HTC Flyer vs BlackBerry PlayBook - care tabletă este mai completă?

2.567 ori
<b>HTC Flyer vs BlackBerry PlayBook - care tabletă este mai completă?</b>Am avut ocazia să testez ambele tablete și pentru această oportunitate țin să mulțumesc magazinului online evomag.ro. Acolo găsiți ambele tablete. Ca acest "comparativ" să fie pe picior de egalitate, am ales modelele BlackBerry PlayBook de 16 GB...

Am avut ocazia să testez ambeletablete și pentru această oportunitate țin să mulțumesc magazinului online evomag.ro. Acolo găsiți ambele tablete. Ca acest "comparativ" să fie pe picior de egalitate, am ales modelele BlackBerry PlayBook de 16 GB cu Wi-Fi - 1.899 lei și HTC Flyer de 16 GB doar cu Wi-Fi - 2.199 lei.

înainte de a porni comparația, să vedem cum stau pe partea hardware:

Tablete

Date tehnice

HTC Flyer

BlackBerry PlayBook

Ecran

TFT de 7 inch cu rezoluție 1024x600 pixeli și 16 milioane culori

TFT de 7 inch cu rezoluție 1024x600 pixeli și 16 milioane culori

Hardware

1.5 Ghz, 1 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB

Dual-core la 1 Ghz, 1 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, fără card microSD

Accelerator grafic

-

PowerVR SGX540 GPU

Sistem de operare

Android 2.3 Gingerbread

BlackBerry Tablet OS

Conectivitate

Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli și filmează HD la 30 fps, cameră secundară de 1.3 Megapixeli

5 Megapixeli și filmează full HD la 1080p cu 30 fps, cameră secundară de 3 Megapixeli

Baterie, greutate și grosime

4000 mAh, 420 gr., 13.2 mm

5300 mAh, 425 gr., 10 mm

Preț

2.199 lei

1.899 lei

1. Design, ecran și sunet - HTC Flyer este o tabletă foarte frumoasă. Argintiu și alb sunt culorile ce predomină și sunt îmbinate în mod plăcut. HTC are mereu grijă să livreze telefoane și acum tablete excelent finisate. La RIM nu a fost prea multă inspirație când au creionat BB PlayBook. Negrul domină și marginile sunt doar ușor rotunjite dând un aspect mai pătrățos. Pe hârtie PlayBook este mai subțire, dar când le veți ține mână nu veți simți că Flyer are 13.2 mm. în ce privește designul se individualizează de la mare distanță care dintre tablete este câștigătoare.

în ce privește ecranul aș zice că de la bun început că este meci egal. Ambele se bazează pe TFT de 7 inch cu rezoluție identică de 1024x600 pixeli și 16 milioane culori. Sunt numeroase setări privind luminozitatea și recomandarea mea ar fi să le studiați înainte de a stabili în verdict.
HTC Flyer are două boxe micuțe pe spate care se aud foarte clar, dar nu puternic. PlayBook este foarte gălăgios, dar la maxim se distorsionează calitatea.

2. Hardware - RIM a investit mult în tabletă și cred că a fost prima tabletă dual-core de care am citit prin noiembrie - decembrie 2010. Așteptăm cu interes și un telefon BlackBerry dual-core. Diferența este dată de procesor și PlayBook pică în avantaj. HTC a ales un CPU de 1.5 Ghz care veți vedea că este gurmand și ca performanțe oferite nu este foarte sus. Nu se poate compara cu niciun dual-core.

3. Sistem de operare - Android are deja o maturitate ce lipsește în BlackBerry Tablet OS. Lipsesc prea multe în sistemul de operare optimizat pentru tablete adus de RIM. Spre exemplu atunci când accesați butonul de twitter sau youtube veți observa că sunt doar shortcuturi către versiunile mobile ale site-urilor respective. PlayBook este peste HTC Flyer în ce privește partea de browsing. Diferența de viteză este sesizabilă instantaneu. Tableta RIM este rapidă, foarte rapidă. HTC Flyer poate fi îngenuncheată ușor prin rularea a mai multe aplicații și chiar se blochează la un momen dat.

Dacă o sumă de aplicații și jocuri ar însoți Tablet OS aș spune că este un sistem de operare de viitor. Se spune că în câteva luni va fi disponibil un fel de emulator ce va permite ca aplicații din Android Market să fie portate atât pe BlackBerry PlayBook cât și pe Nokia N9. Aștept cu interes această mișcare ce nu știu dacă are cum să fie pe placul Google.

PlayBook este diferită de concurență și prin efectul swipe ce permite printr-o apăsare prelungită de jos în sus să te scoată din o aplicație și să navighezi printre ele, dacă ai mai multe deschise și de sus în jos să afișeze suita de opțiuni ce însoțește aplicația - un exemplu ar fi atunci când folosiți senzorul camerei foto.

Flyer câștigă din cauza aplicațiilor, dar BlackBerry PlayBook impresionează în browsing și prin interfața touchscreen oferită.

4. Conectivitate - meci egal. Pe ambele tablete avem wi-fi, bluetooth, receptor GPS, microUSB și jack de 3.5 mm. Aș spune că PlayBook aduce în plus HDMI și asta-i nu-i de ici de colo.

5. Cameră foto și video - tableta canadiană iese în avantaj. Aduce o cameră foto principală de 5 Megapixeli care se descurcă exemplar și procesorul dual-core permite filmare full HD - 1080p. Camera secundară aduce un senzor de 3 Megapixeli și nu știu dacă vreun alt smartphone sau tabletă se ridică la acest nivel. Și HTC Flyer are cameră de 5 Megapixeli, dar imaginile rezultate sunt la o calitate mai slabă. Filmează HD la 30 fps. Avantaj net în favoarea BB PlayBook.

6. Autonomie - Flyer pierde și aici consumând cei 4000 mAh în ritm accelerat. Interesant că nu se încălzește pe spate ca majoritatea tabletelor în caz de utilizare în browsing sau aplicații. RIM a pus un management mai bun al consumului de baterie, dar când vă jucați sau accesați internetul se va încălzi pe spate. Unul dintre terminalele care acumulează căldură substanțial pe spate este chiar vestitul Samsung Galaxy S II.

Concluzii - HTC Flyer câștigă deși are o autonomie mai redusă, cameră foto și video sub BB PlayBook, browsingul nu se desfășoară la aceeași viteză, iar pe partea de conectivitate nu iese cu nimic în evidență.

Cheia stă în sistemul de operare și aplicații. Dacă PlayBook va reuși să acomodeze aplicații din Android Market va depăși fără drept pe apel pe Flyer, dar până atunci mai sunt luni bune de așteptat. Totuși, RIM a scos o tabletă de top pe 7 inch și așteptăm cu interes pe aceea de 10 inch. Efectul swipe este acum la modă și dă dependență. Mi-aș dori să dau de el și pe telefoanele Android, măcar pe cele de top ca la Nokia N9.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×