Care va fi trendul în 2019 pentru smartphone-uri: între pliabile, noi decupaje şi 5G

2.825 ori
<b>Care va fi trendul în 2019 pentru smartphone-uri: între pliabile, noi decupaje şi 5G</b>Aş fi început prin a vă spune că CES 2019 mi-a lăsat un gust amar prin lipsa de smartphone-uri noi, dacă nu aş mai avut senzaţia asta de cel puţin 5 ori în ultimii ani. În general CES e despre electronice şi electrocasnice, au fost ani când

Aş fi început prin a vă spune că CES 2019 mi-a lăsat un gust amar prin lipsa de smartphone-uri noi, dacă nu aş mai avut senzaţia asta de cel puţin 5 ori în ultimii ani. În general CES e despre electronice şi electrocasnice, au fost ani când dominau televizoarele, maşinile chiar, aşa că nu sunt chiar surprins. Dar mereu aveam şi câte un smartphone...

Ei bine marile companii au amânat debuturile de terminale interesante şi acum încercăm să prezicem ce ne aşteaptă la MWC, IFA 2019, WWDC şi restul show-urilor tech.Pentru a evita vorbăria multă, lungă şi inutilă, mă voi axa pe principalele concepte dezvoltate în acest an, uşor de prezis judecând după lansările de la final de 2018:

1. Pliabile

CES 2019 nu a adus decât un demo de Flexpai, pe care îl ştiam din noiembrie. Nici urmă de pliabil LG, Huawei, Oppo sau Samsung. Încă nu e clar când vor începe să intre în mainstream aceste telefoane şi până acum cea mai mare realizare este acea scăpare de device Xiaomi cu 3 ecrane pliabile, care arăta incredibil. Microsoft Surface Phone a început să revină şi în culise încă se caută formatul ideal.

Flexpai

Este o luptă între telefonul care se deschide ca o revistă, cel care se deschide ca o clapetă clasică, vertical, sau chiar cel cu 3 ecrane. Se discută de balamale rotative, unele discrete, telefoane care par prea groase şi rigide deocamdată ca prototip. Iar dacă LG poate face un televizor rulabil, orice e posibil. Pot spune că primele 2 săptămâni din 2019 au adus de 10 ori mai puţine scăpări de pliabile decât ultimele 2 luni din 2018. Se coace ceva serios în fundal și precauția e mare...

Ca orice primă generaţie de produs mainstream, aşteptaţi-vă la sacrificii. Mă gândesc la baterie, rezistență la îndoire, luminozitate ecran şi chiar confort la utilizare. Cred că o să dedic şi un editorial special faptului că nu văd un rost clar pentru pliabile pe piaţă...

2. 5G

Înainte să vă bucuraţi prea tare, cred că 5G-ul o să pornească la drum cu adevărat de abia în a doua parte a anului 2019. Nu poţi vinde o funcţie care nu există, iar aici operatorii sunt cheia. Coreea şi SUA sunt favorite să dea drumul primelor telefoane şi servicii de gen, dar nu neglijăm nici Europa. Orange, Nokia şi Ericsson au făcut eforturi mari să pornească iniţiativa în Franţa.

5G

Prototipuri există, am văzut şi unul de telefon Samsung 5G la CES 2019, dar întotdeauna va exista acel PRIM device cu 5G şi restul vor fi doar... restul. Apple nu prea are voie să piardă acest trend la toamnă. Sunt gata să fac un pariu cu voi şi anume că Tim Cook sau alt oficial va face un apel video via 5G pe scena de la WWDC sau evenimentul Apple de toamnă.

3. Decupaje noi / display-uri edge-to-edge

Deocamdată suntem la stadiul în care OnePlus 7 va trece la mecanism slider, Samsung-urile merg pe camera selfie forată în ecran, iar Apple ar putea (dar probabil că nu) să micşoreze propriul decupaj. Mă aştept şi la traznăi experimentale: multiple găuri în ecran pentru camera selfie, dar şi orificii "săpate" la fel în spate.

Honor View 20

Un lucru e clar: bretoanele nu se vor lăți prea curând, ci mai degrabă se vor micşora. Numai Samsung a prezentat vreo 4 tipuri de breton pe final de 2018 şi credem că se vor ţine de ele, deşi au ironizat designul la rivali. Nu sunt eu mare inginer, dar miros probleme în procesul de producţie şi găurire a sticlei cu laser. Orice imperfecţiune poate afecta camera selfie şi ecranul.

OnePlus 7

Cât despre ecranele edge to edge, judecând după teaserele recente Vivo, e posibil să vedem acel deziderat pe care îl tot aşteptăm: 100% screen to body ratio sau telefonul-ecran, de la un capăt la altul. Am uitat deja de momentele când apăsam din greşeală pe margini curbate de ecran, iar tehnologia de anulare a atingerilor din greşeala este eficientă.

Nu uitam nici de ideea de ecran înfășurat de jur imprejurul telefonului. Marea provocare va fi modul în care se vor comporta softurile, aplicaţiile şi jocurile cu noile decupaje, orificii şi bretoane. Multe pot obtura elemente de UI.

4. Camere glisante / camere de 48+ megapixeli

Chiar dacă Oppo Find X a cam pus bomboana pe colivă pentru telefoanele cu camere glisante, prin fragilitatea mecanismului său, există încă destul de mulţi oameni cu o mare fascinaţie pentru aşa ceva. Sunt aceiaşi oameni cred care încă adoră telefoanele cu clapetă şi motivul pentru care încă există telefoanele Samsung W2018 sau W2019.

Oppo Find x

Când se va inventa un mecanism mai rezistent atunci formatul va evolua masiv, dar până atunci suspiciunea planează. JerryRigEverything poate practic face şi desface acest întreg trend prin testele de rezistenţă. Şi lumea încă oscilează între sliderele cu motoraş şi cele manuale. Camerele de 48 de megapixeli au tot început să apară, pe 2 telefoane Huawei şi un Xiaomi Redmi.

Sony pare să fi fost generoasă cu noul său senzor, dar tare îmi e teamă să nu fie doar hype. Am văzut mostrele şi nu sunt înnebunit după ele. Telefoanele inaugurale sunt midrangere. Priviţi spre camerele de 40 MP de pe Huawei Mate 20 Pro, P20 Pro şi cea de 41 MP de pe Pureview şi veţi vedea că sunt net superioare.

Cred că Sony doar îşi face mâna cu o generaţie 1.0 de senzor şi cea 2.0 ne va da pe spate.

5. Mai multe camere în spate (4, 5, 6) / camere 3D

La început de 2018 ne declaram surprinşi de telefoane cu 3 camere, acum aşa ceva e o banalitate. Apple va cimenta asta la toamnă cu iPhone XI, dacă sunt reale randările. Am trecut şi la 4 camere cu Galaxy A9 (2019), iar Nokia 9 ne va duce la 5 camere chiar. Aş plusa şi până la 6 camere şi aş miza pe inventivitatea japonezilor de la Sharp, vreo surpriză LG sau Xiaomi.

Nokia 9

Tot circulă zvonuri timide despre un senzor 3D nou de la Sony, care va ajunge pe mâna celor de la LG şi Apple, pentru LG G8 şi iPhone XI. Ar urma să ducă Bokeh la nivel 2.0 şi să învie captura 3D stereoscopică, experimentală pe vremea lui LG Optimus 3D şi HTC Evo 3D. Asta că tot se poartă pozele 3D pe Facebook.

6. Telefoane de gaming

În 2018 s-a cristalizat segmentul de telefoane de gaming, iar în 2019 ar trebui să vedem o exuberanţă a sa. ASUS va mai scoate câteva ROG Phone-uri, Razer, Xiaomi, ZTE vor scoate succesori, iar Samsung şi Huawei au şi ei proiecte de genul. Aştept mai multe accesorii, preţuri mai mici, jocuri în exclusivitate, primul telefon cu headset VR high end la pachet, gamepad-uri noi şi eventual un Nintendo Switch killer. Noi sisteme de răcire, iluminare LED şi ecrane la 120 Hz vor face senzaţie.

Vă aştept şi pe voi în comentarii cu propriile predicţii

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×