Universitatea din Arizona a facut descoperiri importante in domeniul tehnologiei display-urilor, creand un ecran holografic, care poate afisa video-uri 3D in timp real. Pana acum hologramele 3D erau imagini statice, dar cercetatorii din Arizona au ajuns in punctul in care pot proiecta o imagine color 3D cu ajutorul unui laser.
Experimentul implica o fasie dintr-un material plastic special si un laser cu proiectare rapida. Imaginea rezultata va fi actualizata la 2 secunde, destul de rapid pentru a oferi senzatia de miscare. Avantajul noii tehnologii este ca imaginile si clipurile rezultate pot fi trimise via Internet in mai putin de o secunda, creand o "teleprezenta holografica".
Practic, veti putea trimite o holograma 3D in miscare catre apropiatii dumneavoastra, dar asta de indata ce vor fi lansate si gadgeturile aferente. Spre deosebire de tehnologiile 3D traditionale, camerele holografice folosesc mai multi senzori de captura a imaginii, oferind unghiuri mai complexe asupra subiectului.
In vreme ce tehnologia 3D actuala ofera doua perspective utilizatorului, una pentru fiecare ochi, tehnologia holografica 3D va oferi pana la 16 perspective cu 16 unghiuri de camera diferite. Pentru a filma un obiect holografic in 3D, cercetatorii au nevoie de 16 camere asezate intr-un semicerc in jurul subiectului.
Printre aplicatiile acestui proiect se numara cele din domenul medical, care implica operatii efectuate de la distanta, cu ajutorul hologramelor. Si asta ca sa nu mai vorbim de sisteme de divertisment cum ar fi un Xbox al viitorului...