Top 10 jocuri ale anului 2014 pentru mobil și tableta: evoluția shooterelor, ramificarea Rovio și jocuri cu suflet

Autor:  | Publicat în:  Top Jocuri 1.618 ori
<b>Top 10 jocuri ale anului 2014 pentru mobil și tableta: evoluția shooterelor, ramificarea Rovio și jocuri cu suflet</b>2014 a fost cel mai strălucitor an al gamingului pe mobil și ca dovadă avem faptul că peste doar câteva luni se va ajunge la pragul în care vânzările jocurilor de mobil le vor depăși pe cele ale jocurilor de console și PC. Ca atare, după ce am...

2014 a fost cel mai strălucitor an al gamingului pe mobil și ca dovadă avem faptul că peste doar câteva luni se va ajunge la pragul în care vânzările jocurilor de mobil le vor depăși pe cele ale jocurilor de console și PC. Ca atare, după ce am testat sute de jocuri în ultimul an, vedem care dintre cele merită trofeul și ce titluri sunt marcate drept "must play" în redacția Mobilissimo.ro. Selecția a fost foarte dură și personal consider că încă 10 titluri meritau să mai fie menționate aici, dar e loc doar pentru 10 câștigători...

10) World of Tanks

World of Tanks avea deja zeci de milioane de jucători pe PC, deci era doar o chestiune de timp până ce avea să sosească pe tableta. Ei bine, el a făcut-o și nu oricum, ci gratuit și cu posibilitatea de conectare foarte rapidă la serverele Wargaming.net. Grafică arata OK, varietatea de tancuri și upgrade-uri e impresionantă și modul de echilibrare a luptelor între gameri slabi și cei cu tancuri prea bune e bine realizat. Experiența de luptă în sine e sub cea din Battle Supremacy, grafică fiind puțin sacrificată în favoarea unei conexiuni mai rapide. Avantajul e că luptele sunt destul de rapide, lucrul în echipa se realizează OK și nu am simțit deloc nevoia de în app purchases.

9) Angry Birds Epic

Angry Birds Epic

Angry Birds Epic a fost jocul care ne-a readus speranța că Rovio mai poate inova seria Angry Birds. Deja veneam după o serie de titluri plictisitoare și eșecuri și ideea unui RPG părea de neimaginat. Ei bine, acest RPG turn based, acest Final Fantasy wannabe le-a ieșit de minune celor de la Rovio și sistemul de upgrade-uri și lupte e excelent implementat. Vrăjile și obiectele personajelor sunt foarte bine gândite, iar luptele sunt mai strategice decât în alte RPG-uri turn based cu pretenții. Evident, povestea e 10 clase sub un titlu japonez din acest gen, dar putem trăi și fără în acest caz.

8) Angry Birds Transformers

Angry Birds Transformers

După Angry Birds Stella și Angry Birds Go, ambele dezamăgiri, Rovio a reușit să ne facă să ne placă din nou seria Angry Birds, întorcându-se către un gen mult prea uzat în ziua de azi: endless runner side scrolling. Avantajul lor era obținerea unei licențe Hasbro pentru roboții Transformers și posibilitatea de a juca cu un hibrid între roboți și păsări și roboți și porci. Ce a urmat a fost un divertisment bombastic și exploziv, cu roboți care se transformă în vreme ce aleargă, numeroase abilitati de utilizat, posibilitatea de a chema un robot în ajutor și niște mecanisme freemium care nu deranjează neapărat. și grafică e destul de arătoasă, iar soundtrackul din anii 80 e genial.

7) Smash Hit

Smash Hit

Nu se putea ca din acest top să lipsească un joc arcade, așa cum e Smash Hit. Titlul a arătat genial pe iPad Mini Retina și fizica sticlei distructibile era excelentă. Titlul avea un soundtrack minimal perfect adecvat și gameplayul, deși simplu avea ceva din plăcerea jocurilor anilor 90. Merită cu desăvârșire acel in app purchase de 1 dolar pentru a putea salva checkpointurile, iar Smash Hit e cel mai probabil jocul arcade al anului, depășind orice Swing Copters, Flappy Bird sau Retry cu pretenții.

6) The Amazing Spiderman 2

The Amazing Spiderman 2

The Amazing Spiderman 2 se poate bate teoretic cu Modern Combat 5 la cea mai bună grafică a anului, deși cred că Spidey câștiga. Nici un alt joc nu a forjat terminalele atât de mult ca acest titlu, un soi de Crysis al mobilelor dacă vreți. Se vede faptul că e un joc cu grafică solicitantă dacă ne uităm la cât de mult ocupa și cât de complex e orașul în care navighează Spiderman. Cu o mulțime de misiuni, o poveste bine închegată și bătălii cu câte un boss foarte bine realizate, acesta e un soi de GTA cu eroul Marvel, ceea ce nu sună rău deloc. Atenție totuși la cerințele jocului și la faptul că se cam încing terminalele pe care îl jucați.

5) Leo's Fortune

Leos Fortune

A fost un an sărac în platfomere și dacă în alți ani mai vedeam un Mickey Mouse sau Rayman apărând în diferite titluri, în acest an nu am fost impresionat de vreun personaj de acest gen și nici de Wind Up Knight 2. Leo's Fortune a apărut de nicăieri și simpaticul mustăcios a câștigat peste noapte milioane de fani. Cu o mecanică de joc puzzle inteligenta, numeroase cutii de mutat, gameplay subacvatic și chiar și o poveste haioasă, Leo's Fortune e excelent de jucat pentru copii, dar și pentru adulți care vor să își bată capul cu un titlu cu grafică glossy și gameplay ce provoacă neuronii. Acest e cel mai arătos platformer pe care l-am văzut în ultimii ani și are un gameplay destul de accesibil, nici prea ușor, dar nici prea greu.

4) FIFA 15 UT

FIFA 15 UT

Dacă mi-ați ascultat podcasturile, știți că sunt un mare fan FIFA 15 și evident am testat și FIFA 15 Ultimate Team pe mobil. Până la acest joc nu avusesem mult contact cu conceptul de Fantasy Soccer prin intermediul lui Ultimate Team, deci a fost dragoste la prima vedere. Conceptul de schimburi de cartonașe cu jucători, chemistry, simularea de meciuri și aspectele strategice fac din acest titlu gratuit cel mai bun joc sportiv al anului. E drept că el nu include experiența de bază FIFA 15, ci doar UT, dar e și acest fantasy soccer un farmec. Ideea că poți să îți faci propria echipă și să îi ai pe Messi și Ronaldo în primul 11 atrage pe oricine. și gameplayul nu e rău deloc, ba chiar controlul e mai bun decât în FIFA 14 pentru mobil.

3) Modern Combat 5

Modern Combat 5

Modern Combat 5 e cel mai bun FPS al anului, cu o poveste bine spusă, arhitectura excelentă in level design și grafică foarte bună. Jocul e pur și simplu distractiv, echivalentul unui Call of Duty pe mobil, cu un multiplayer mai complex acum, cu mai multe moduri de luptă și misiuni scurte și rapide. Faptul că putem folosi drone, că ne trezim cu capul în jos într-o pagodă și că participăm la o urmărire cu jeepuri reprezintă doar vârful icebergului în acest joc de acțiune. Armele sunt variate și avem și tot soiul de gadgeturi care ar face Advanced Warfare gelos. Nici povestea nu e chiar rea, pentru un FPS de mobil, iar controlul e comod și pe un smartphone de 5 inch.

2) Monument Valley

Monument Valley

Foarte multe site-uri de specialitate văd Monument Valley drept jocului anului, acest puzzle arhitectural fiind o realizare și o operă de artă în lumea jocurilor de mobil și jocurilor în general. Ideea este să rotiți porțiuni de clădiri și structuri complexe pentru a permite unei prințese să treacă printr-o lume sumbră și visătoare. Cu o atmosferă psihedelică și vag orientală și puzzle-uri excelent gândite Monument Valley avea singurul defect al cantității scăzute de nivele, doar 10. A venit apoi un update în toamna și am primit încă o serie de nivele contra cost. Marea reușită a producătorilor e că nu există două nivele la fel în tot jocul și provocarea de a roti clădirile e mereu diferite și pe alt plan 3D.

1) Valiant Hearts

Valiant Hearts

Marele câștigător al acestui an vine de la Ubisoft și este o povestire emoțională despre primul război mondial. Jocul este excelent prezentat și este foarte original, nefiind nici graphic novel, nici adventure, ci mai degrabă puzzle side scrolling. Disponibil și pe console și PC, Valiant Hearts include scrisori de la soldații care chiar au participat la primul război mondial, artefacte lăsate de ei în urmă și clișee simpatice despre germani și francezi. Avem băutori de vin, puțin rasism, wurst și atacuri cu gaze chimice la bătălia de la Ypres. Valiant Hearts emana emoție și te face să ții cu personajele care străbat frontul francez și german. Muzica este excepțională, o operă de artă care include melodii clasice franțuzești și germane, iar acțiunea e destul de lungă. Prețul mare al episoadelor e meritat cu desăvârșire.

Mențiune onorabilă: Child of Light.

Am simțit nevoia să mentione și un joc de PS Vita aici, Child of Light. Dacă ajungea pe tableta, el era cu siguranță pe locul 1. Vine tot de la Ubisoft și are la fel mult suflet ca și Valiant Hearts. Child of Light va permite să controlați o prințesă adormită și un mic licurici, acest RPG lung și complex fiind un adevărat clasic. Level designul e complex și rafinat, iar personajele au multe abilitați care se completează excelent în luptă. Bătăliile sunt lungi, iar povestea e tristă, în vreme ce coloana sonoara e singura din acest top 10 care merită ascultată și fără joc.

Remarcați că în acest an nu avem vreun joc cu mașini în top, dar la anul probabil Asphalt 9 și NFS No Limits se vor duela pentru locuri fruntașe. Voi ce așteptări aveți pentru 2015 în privința jocurilor de pe mobil?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×