Nokia, 150 de ani de istorie aproape ștersă de câteva greșeli (Partea a II-a)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.015 ori
<b>Nokia, 150 de ani de istorie aproape ștersă de câteva greșeli (Partea a II-a)</b>Dacă &icirc;n prima parte a acestui articol am vorbit despre istoria companiei Nokia de la lansare și p&acirc;nă acum aproximativ 10 ani, &icirc;n partea a 2-a a articolui discutăm despre istoria recentă a acestei companii. &Icirc;n acești ani au...

Dacă în prima parte a acestui articol am vorbit despre istoria companiei Nokia de la lansare și până acum aproximativ 10 ani, în partea a 2-a a articolui discutăm despre istoria recentă a acestei companii. În acești ani au avut loc schimbări majore în cadrul ei.

- Stagnarea și subestimarea concurenței -

Când Apple anunța primul model de iPhone în Ianuarie 2007 cei de la Nokia erau învăluiți în “beția succesului”. Această “mahmureală” a ținut câtiva ani buni, atât înainte cât și după lansarea modelului care a schimbat jocurile în acest domeniu.

Utilizarea degetului pentru navigarea prin meniuri era atât simplă și intuitivă. Stylus-urile mici și touchscreen-urile rezistive erau învechite. Utilizatorii erau sătui de așa ceva, drept urmare primul model de iPhone s-a vândut mult pește așteptările conducerii celor de la Nokia.

În ciuda experienței Nokia în domeniu, device-uri precum Nokia N97 sau Nokia 5800 nu au putut face față vânzărilor modelelor de la Apple. Device-urile Nokia erau mari și incomode în comparație cu iPhone-ul iar touchscreen-ul rezistiv și stylus-ul nu făceau echipă bună cu bătrânul Symbian. Interfața acestuia nu era concepută pentru navigarea cu ajutorul degetului și nici extraordinar de sprinten nu era.

Trei ani mai târziu, în anul 2010, era lansat iPhone 4. Sistemul de operare iOS ajuns la versiunea a 4-a evolua în bine. Datorită popularității acesta avea un număr mare de aplicații disponibile. Tot în anul 2010 Android-ul cunoștea o creștere importantă. Acesta devenise ceea ce Symbian nu era nici pe departe, un concurent puternic pentru iOS. Dat fiind faptul că Android-ul era un sistem de operare open-source și avea un nume mare în spate, acesta a fost implementat de majoritatea producătorilor de telefoane. Producători precum Samsung, LG, Motorola, Sony-Ericsson, HTC și mulți alții aveau deja minim 2-3 device-uri cu Android la bord la sfârșitul anului. Gama de preț era așadar una foarte diversificată.

Nokia N8

Tot în anul 2010 Nokia lansa modelul N8, model prin care Nokia ar fi trebuit să-și dea seama într-un final că ceva nu este în regulă. Oricât de avansat ar fi fost telefonul din punct de vedere hardware, cu un OS bătrân și cu ani lumină în urma rivalilor iOS și Android acesta nu poate avea succes. Perseverența Nokia atinge cote extreme atunci când în anul 2012 era lansat Nokia 808, un alt device excelent din punct de vedere hardware dar care nu a beneficiat de un OS potent.

- Era încercărilor; Maemo și MeeGo -

Maemo a fost un sistem de operare bazat pe Linux și dezvoltat de Nokia. Acesta a fost utilizat în trecut pe tableta Nokia 770 și în 2009 pe Nokia N900. Acesta nu a avut succes, Nokia N900 fiind un device cu dimensiuni generoase și cu o greutate de 2 ori mai mare față de cea a unui iPhone.

Nokia |N9 (Maemo)

MeeGo era rezultatul parteneriatului dintre Intel și Nokia, mai exact rezultatul dintre sistemul de operare pentru netbook-uri, Moblin și vechiul Maemo din portofoliul Nokia. Acesta a fost lansat în anul 2010 la Mobile World Congress iar un an mai târziu Nokia anunță abandonarea lui. Acest anunț făcându-se chiar în perioada în care primele device-uri cu MeeGo la bord, Nokia N9 și N950 erau lansate pe piață. După acest anunț o parte a echipei care s-a ocupat de MeeGo și-au dat demisia și au format Jolla, proiect închis acum câteva săptămâni fără un succes remarcabil în ciuda campaniilor destul de populare le Kickstarter.

- Stephen Elop și pregătirile pentru Microsoft -

În Septembrie 2010 Stephen Elop devine primul CEO Nokia care nu era de origine Finlandeză. Înainte să devină CEO Nokia el a fost timp de 2 ani șeful diviziei business a celor de la Microsoft. Aceasta se ocupa de Microsoft Office și Microsoft Dynamics.

Cum era de așteptat, în Februarie 2011 Stephen Elop și CEO-ul Microsoft Steve Ballmer își dădeau mâna semnând un parteneriat între companii. Windows Phone urma să devină sistemul de operare principal pentru Nokia. Motorul de căutare Bing urma să devină implementat in sistemul de operare iar hărțile Nokia Maps urmau să fie integrate mai târziu in Bing Maps.

Stephen Elop și CEO-ul Microsoft Steve Ballmer își dădeau mâna semnând un parteneriat între companii

Pe 26 Octombrie 2011 Nokia lansa primele device-uri cu Windows 7 la bord. Nokia Lumia 710 și Lumia 800. Au mai urmat cateva device-uri Windows 7 apoi în Septembrie 2012 erau lansate Nokia Lumia 820 și Lumia 920 cu Windows 8 la bord. La Mobile World Congress 2013 Nokia lansa modelul Lumia 520. Un device accesibil care a fost cel mai bine vândut device mobil cu Windows datorită prețului mic. Acesta este telefonul meu secundar în acest moment și încă se ține bine.

În această perioadă Nokia a încercat puțin domeniul tabletelor așa cum le știm astăzi. Aceasta s-a numit Lumia 2520 și a fost un un eșec din pricina sistemului de operare, Windows 8.1 RT. O versiune de Windows 8.1 limitată la aplicațiile din Windows Store.

Platforma Nokia X - Nu sunt cunoscute detaliile despre strategia cu această platformă. Am deținut un Nokia X, acesta rula Android dar pe eticheta lui scria “Microsoft Mobile”. Probabil că proiectul “Nokia X Platform” era prea avansat pentru a putea fi oprit de Microsoft. Cei din urmă au avut grijă însă ca versiunea de Android de pe Nokia X să fie lipsită de orice serviciu Google și să semene foarte mult cu Windows Phone. Cel puțin erau ieftine iar comunitatea XDA era pusă pe treabă.

- Microsoft achiziționează Nokia -

Brand-ul Nokia nu și-au mai pus numele pe nici un device timp de aproape 2 ani. Microsoft a decis să păstreze doar brand-ul Lumia. Deși au cumpărat și platforma Nokia X, aceasta a fost oprită. În ciuda deschiderii Microsoft către magazinul Play, nu sunt șanse să vedem un Microsoft X prea curând.

Nokia N1

Tableta Nokia N1 a fost un device cu Android lansat după achiziția Microsoft dar acesta nu a fost lansat de Nokia. În linii mari, tableta este produsă de Foxconn care au cumpărat de la Microsoft dreptul de a pune brand-ul Nokia pe ea. Alte detalii ale acestui proiect nu le cunosc. Deși seamănă foarte mult cu un iPad mini din privința formatului și a design-ului, tableta a fost primită destul de bine.

Începând cu sfârșitul anului 2014 Microsoft lansează diverse device-uri Lumia. Sunt păstrate seriile 5XX, 6XX dar apare și seria 4XX. Aceasta din urmă ar trebui să înlocuiască modelele Nokia X, device-uri foarte accesibile dar de această dată cu Windows la bord.

Microsoft Lumia 640 XL LTE

Windows 10 Mobile întârzie să apară în versiune finală. Modelele Lumia 950 și Lumia 950 XL s-au lăsat așteptate destul de mult iar bug-urile din Windows umbrește hardware-ul de flagship al acestor modelele. Întâmplările acestea dar și lipsa unei viziuni exacte asupra unui lucru au adus Microsoft aproape de un punct critic într-un timp foarte scurt în ceea ce privește smartphone-urile. Inspirat de succesul tabletelor Surface, este posibil ca în viitor să avem și un “Surface Phone”. Nu avem confirmări oficiale, singurul lucru sigur este că adresa web surfacephone.com redirecționează către o pagină Microsoft.

- Sfârșitul contractului și reintrarea Nokia pe piață -

Nokia își încheie obligațiile față de Microsoft spre sfârșitul acestui an. Atunci își vor putea folosi din nou numele fără a fi condiționați de Microsoft precum în cazul tabletei Nokia N1. Chiar dacă ocazional mai apare câte o știre despre Nokia, adevăratele “scăpări” vor fi după jumătatea acestui an.

Rămâne de văzut ce abordare a pieței vor avea finlandezii după ce clauzele se vor termina. Mă aștept la o gamă de device-uri care să acopere toate dimensiunile și nevoile utilizatorilor. Acesta se pare că o să fie cel mai mic dintre ele iar un clip promoțional al celor de la Nokia ne mai ascunde câteva posibile indicii pentru viitoare device-uri marca Nokia.

Noul Nokia

- Încheiere -

Brand-ul Nokia era sinonim cu un telefon durabil care să funcționeze ani buni fără probleme. Glumele cu Nokia 3310 au avut tot timpul o sursă de adevăr. Timpul ne-a demonstrat că lucrurile nu țin la infinit și că pasivitatea la evenimentele din jurul tău se pedepsește grav.

Un fapt general valabil este acela că niciodată nu trebuie să subestimezi pe nimeni și că nu trebuie să te plafonezi orice s-ar întâmpla. Astăzi îți merge bine dar dinamismul din jur nu-ți garantează că și mâine o să-ți meargă la fel de bine. Oricine are ceva de învățat din această lecție.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×